214-1

214-1

В Турция превръщат любовта на Хюррем и Сюлейман в злато

в югоизточната ни съседка. Началото е обикновено на вид - с филма "Великолепният век", който приковава зрители пред малкия екран не само в Турция, но и в много други страни, сред които и България.

Не са малко онези жени, които загледани в екрана да не мечтаят за такава любов и за... бижутата, които героинята на Мирием Узерли - Хюррем носи във филма. Майсторите златари в Турция се надпреварват да изработват бижутата на съпругата на Сюлейман, както и тези на самия султан. Излишно е да се споменава, че при измайсторяването им не се скъпят никакви благородни метали и скъпоценни камъни, което ги оскъпява допълнително.

Бижутата от сериала са изложени в специална витрина в магазин в областта Кападокия. Земята на красивите коне, както е известна областта в сърцето на турския Анадол, е популярна със скалните си манастири и църкви, скални жилища и подземни градове. Кападокия се слави с ръчно изработените керамични съдове и бижута, голяма част от които от оникс. Ониксът е полускъпоценен камък, криптокристална форма на кварца. Обикновено е на ивици с преобладаващ черен цвят, но се срещат и други цветови съчетания. Сардоникс се нарича червено-кафяв оникс. Кападокия е една от областите в Турция, където се добива оникс и се изработват бижута и предмети за бита от този полускъпоценен камък.

Тези, които обаче посягат съм бужита от оникс или друг полускъпоценен, или скъпоценен камък не са много. И причината за това е само една - цената. Находчивостта на търговците не е за пренебрегване, защото ако сте решили все пак да купите, но нямате у себе си достатъчно турски лири, може да платите в долари или евро, според курса на деня.

Пръстенът на съпругата на Сюлейман - Хюррем е изработен от злато и няколко реда камъни, сред които тюркоаз, диаманти и рубин.

Мераклията да зарадва любимата жена с пръстена на Хюррем (на снимката), ще се наложи да се бръкне доста надълбоко в портфейла си. Пръстенът е изработен от злато и няколко реда камъни, сред които тюркоаз, диаманти и рубин.

Текст Десислава Георгиева

Снимка Авторът

П.С. Това пътуване стана възможно благодарение на бургаската туристическа агенция "Фебтурс". Подарете си една незабравима ваканция в Турция с екипа на "Фебтурс".