Парковете във Великобритания са отворени, но не е препоръчително да се сяда. Снимки Христо Петров

Парковете във Великобритания са отворени, но не е препоръчително да се сяда. Снимки Христо Петров

Във Великобритания е рано за разпускане на мерките. "Сега е моментът на огромен риск, въпреки че много хора гледат на този виден успех и смятат, че сега е времето да олекотим мерките на социално дистанциране. Когато сме сигурни, че тази първа фаза е преминала, смъртните случаи намалеят, здравната система е защитена, процентът на инфекции е надолу, за да се избегне втори връх на заразата, тогава ще е моментът да преминем към втората фаза", каза в обръщението си британският премиер Борис Джонсън. Тази седмица той се върна на работа след едномесечно лечение, част от което премина в болница, след като бе установено, че е заразен с корона вирус.

Репортери на "Черноморие" продължават да ви информират как отделните страни се справят с пандемията чрез разказите на бургазлии, които живеят на различни места по света.

„Препоръките всеки да си остане у дома и да работи от вкъщи са в сила. Може да се разхождаш в парка, но само ако се движиш и не седиш“, обясни бургазлията Христо Петров, който живее в Лондон. Служители на реда минават и призовават хората да спазват социална дистанция и да не сядат по тревата в парковете.

Великобритания бе една от държавите, които на по-късен етап въведи извънредното положение. Желанието на правителството бе да се изолират възрастните над 70 години, за да бъдат предпазени от разпространение на заразата. Седмица след това обаче броят на случаите рязко скочи и се стигна до затваряне на училища, на детски градини, на заведения. Вече малко повече от месец на Острова живеят в извънредно положение.

За това време вирусът успя да покоси принц Чарлз и след това министър-председателят Борис Джонсън. За разлика от принца, който успя да преодолее болестта за кратко време, британският премиер стигна до болница и до интензивно отделение. И двамата обаче са възстановени.

Не на същия късмет се радват, засега, 139 123 пациенти с корона вирус. Това е броят на активните случаи във Великобритания. От началото на пандемията през февруари досега са регистрирани 161 145 заболели от новия вирус. Броят на починалите вече достигна цифрата от 21 678. Хората, които са оздравели са единици.

Броят на новите случаи на денонощие продължава да е константна величина. Цифрата варира от 4 300 до 5 300. На 27-ми април броят на новите случаи падна под цифрата 4 000 и е 3 996 души. За първи път от 7-ми април, когато бяха регистрирани 3 634 нови заразени за 24 часа, в края на април се вижда малка светлина в тунела.

Броят на тестваните до момента в страната е 763 387, това прави 11 245 на 1 млн. население.

COVID - 19 няма да убие средния бизнес в Дарлингтън

Галерия