Новите правила за влизане в страната са в сила от 2 май

Новите правила за влизане в страната са в сила от 2 май

Българските граждани, както и всички останали пристигащи от ЕС и Шенгенското пространство, от днес могат да влизат в Дания без уважителна причина и без тест за COVID-19 при условие, че са се ваксинирали с две дози срещу коронавируса.

Мярката се отнася за пристигащите от страни в ЕС и Шенгенското пространство, попадащи под категорията "оранжев" код. Сред тях е България.

По информация на посолството ни в Копенхаген за завършена ваксинационна схема се приема поставянето на две дози от ваксината срещу COVID-19, както и изтичането на 14-дневен период след поставяне на последната доза. В документа следва да са написани имената и рождената дата на ваксинираното лице, както и името на ваксината.

Пристигащите в Дания от държави-членки на ЕС и на Шенгенското пространство, които не са ваксинирани, следва да продължат да представят необходимите документи, доказващи "уважителна" причина, за да бъдат допуснати на територията на Дания, както и негативен антигенен или PCR тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа преди полета или преди пресичането на датската граница.

Това изискване се отнася и за транзитно преминаващите през Дания чужди граждани, идващи от страни-членки на ЕС и на Шенгенското пространство, попадащи под категорията "оранжев" код.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Дания на телефон: +45 39 64 24 84; +45 39 63 38 72 и дежурен телефон при спешни случаи в извънработно време: +45 41 276251, или на e-mail: [email protected].