DSC_6204

DSC_6204

Вампирът от Созопол в Топ 5 на "Чикаго трибюн" от неделя 24 юни, озаглавена "World Watch" журналистите - Лари Хабегер и Лаури Уед посочват под №2 страната ни като място, което трябва да бъде посетено. Причината е една - вампирът, който бе открит в Созопол. В колонката се посочва, че откритият скелет е на 700 години и е открит с метално парче, забито в сърцето. Авторите посочват, къде се намира сега вампира, както и дават точна локация на Созопол, мястото, където е открит.

Страната ни се посочва в статията с още четири известни места - Бразилия, Англия, Хонг Конг и Тайланд.
Изрезка със статията е пристигнала по пощата в Археологическия музей в Созопол. Пликът е адресиран до директора на музея - Димитър Недев. Статията е придружена от писмо от семейство Асенови, които от години живеят в САЩ.
"Бяхме много приятно изненадани, когато на страниците на вестника (най-големия вестник в Чикаго) открихме новината за България и по-специално за т.нар. "вампир", открит наскоро в Созопол.
Решението, което взехме, да ви изпратим изрезката от вестника беше спонтанно и изпълнено с много емоция. Дано да ви зарадва, както зарадва и нас!", пише семейство Асенови в писмо до Димитър Недев.
Българите разказват с няколко изречения и за себе си, за своите дъщери близначки, които в момента са на гости на баба и дядо в България. Момичетата учат български в неделно училище. Четат и пишат на родния си език и се надавят един ден да се върнат за постоянно в родината си. "Ние сме далече от България, но я носим в сърцата и в душите си", завършат семейство Асенови.