Срещата бе открита от кмета на Варна Иван Партних (в средата). Снимки Община Варна

Срещата бе открита от кмета на Варна Иван Партних (в средата). Снимки Община Варна

Българо-египетски бизнес форум се проведе днес в морската столица по инициатива на посланика на Арабска република Египет - Н. Пр. Халид Емара и на кмета на Варна Иван Портних. Събитието бе организирано от Община Варна, с подкрепата на Федерацията на египетските търговски камари, Съюза на арабските камари, Варненската търговско-индустриална камара, Стопанска камара - Варна, Съюза на хотелиерите на Златни пясъци и Варненската туристическа камара. 

Във форума взеха участие представители на над 30 компании от секторите туризъм, химическата и фармацевтична промишленост, мебелното производство, текстил, експорт на плодове и зеленчуци, културна индустрия.

Срещата бе открита от кмета Иван Портних. "Египет е първата арабска държава, с която България установява дипломатически отношения още през 1926 г. Оттогава двете държави работят в дух на приятелство и партньорство. Убеден съм, че днешната среща във Варна ще надгради тези традиции", заяви той.

Кметът припомни, че бизнес форумът бе организиран само месец след първа официална визита на Н. Пр. Халид Емара във Варна. Иван Портних благодари на посолството за доброто сътрудничество и на представителите на браншовите камари от Варна за активното партньорство. "Вярвам, че във времена на икономически предизвикателства, тези контакти са отлична възможност за нови партньорства и пазари. Готови сме да насърчаваме развитие на двустранното сътрудничество и в други сфери на обществения живот - образование, умни градове, високи технологии", заяви още Иван Портних.

Приветствие към участниците отправи Н. Пр. Халид Емара, който заяви, че Египет е врата за бизнеса към Африка, а България -  за Европа, което може да бъде добра основа за полезни контакти. С поздравления се включиха и Иван Табаков, председател на Варненската търговско-индустриална камара, Силвия Щумпф - представител на Стопанска камара-Варна, Ахмед Наср - представител на платформата за бизнес организации Emea Zone, а чрез видеовръзка от Египет се включи Халед Ханафи, генерален секретар на Съюза на арабските камари. По време на срещите гостите проявиха интерес към варненски фирми, чиято дейност е свързана с производство на пробиотични препарати, на текстил и мебели, към хотелиерството и туристическата индустрия и други.

Галерия