Форумът се провежда за втора поредна година. Снимка Община Варна

Форумът се провежда за втора поредна година. Снимка Община Варна

Втори форум на побратимените български и руски градове се проведе днес край Варна, във връзка със 110-та годишнина от създаването на най-стария български черноморски курорт "Св. св. Константин и Елена". В срещата, организирана от Община Варна, Националното сдружение на общините в Република България, Руския културно-информационен център в България и Генералното консулство на Руската федерация във Варна, се включиха представители на 20 руски и 8 български града. Миналата година първото издание на форума бе посветено на 60-годишнината на курорта "Златни пясъци". "Вярвам, че подобни двустранни срещи дават възможност за споделяне на различни идеи и партньорства във всички сфери на обществения живот – в туризма, в образованието, културата, спорта", заяви при откриването на форума кметът на Варна Иван Портних. Той отчете, че по данни на летището през този сезон руските туристите в града и региона отбелязват ръст от 5 на сто. "Надявам се тази тенденция да продължи, още повече, че работим по идеята за превръщане на Варна в дестинация за четири сезона – чрез още по-активно развитие на балнеотуризма, на културния календар, за да привличаме повече гости в нашия град", допълни кметът.

"Този форум според нас се превръща в перспективна възможност за укрепване на преките контакти между регионите в Русия и България", заяви посланикът на Руската федерация у нас Н. Пр. Анатолий Макаров. Той отчете, че побратимените градове вече са 100, като постъпват и нови предложения. По неговите думи, в резултат на развитие на постигната договореност в периода от 1 до 5 октомври в България ще бъдат проведени Дни на Москва – в София, Плевен и Варна, по време на които ще има много спортни и културни събития. От думите на посланика стана ясно, че търговският обмен между България и Русия от януари до юни т.г., в сравнение със същия период на м.г., се е свил с 10 % до 1,8 млрд. долара. "За да бъде променена тази негативна тенденция, може да се активират междурегионалните икономически връзки, между малките и средни предприятия на местно ниво, да се продължи с провеждането на различни изложения. Вярвам, че планираното за месец октомври заседание на междуправителствената руско-българска комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество ще окаже позитивно влияние върху различните сектори на икономиката на нашите държави", каза още Н. Пр. Анатолий Макаров. Той допълни, че януари до юли т.г. над 336 000 руски туристи са посетили България. "Заинтересовани сме да увеличим туристическия поток към Вашата страна", допълни той. Приветствия към участниците във форума отправиха Павел Журавльов, директор на Руския културно-информационен център в България, Стоян Пасев, областен управител на Варна, Донка Михайлова – зам.-председател на НСОРБ и кмет на Троян и други. Поздравителен адрес изправи и министърът на туризма Николина Ангелкова.

По-късно кметът на Варна Иван Портних проведе протоколни срещи със Светлана Калинина – зам.-кмет на Новоросийск, който е побратимен град с Варна, както и с Юрий Долгих, кмет на Воркута – град, с който се водят разговори за подписване на меморандум за сътрудничество. По-късно форумът продължи с кръгла маса на тема "Устойчиво развитие на туризма, с помощта на културата – добри практики в България и Русия". Ден по-рано ВСУ "Черноризец Храбър" бе домакин на дискусия, посветена на дигитализацията в образованието.