Световният ден на недоносените, който е на 17-ти ноември, ще бъде отбелязан със серия от инициативи във Варна. Този ден има за цел да повиши осведомеността на обществото относно предизвикателствата, пред които са изправени преждевременно родените деца. За първи път през 2008 година Европейската фондация "Грижа за недоносените" инициира честването на този ден. От тогaва безброй хора и организации в повече от 100 страни  обединяват сили и се борят да повишат информираността на обществото. Символът на събитията е малък чифт лилави чорапки, обграден от 9 чифта с нормален размер. Изборът му не е случаен - за съжаление в световен мащаб преждевременно се ражда всяко 1 от 10 бебета.

Тази година за единадесети пореден път България ще се включи в информационните кампании. РК на БАПЗГ – Варна също ще допринесе за повишаването на знанията и уменията на майки на недоносени бебета и бременни с риск от преждевременно раждане. Предвидена е поредица от лекции, които ще се проведат присъствено на 1-ти ноември в център "Мама и аз".

Лекторите са внимателно подбрани и ще опитат да обхванат всички основни аспекти на грижата за най-малките бебчета в домашни условия. Фани Михалева е акушерка в интензивно неонатологично отделение в СБАГАЛ "Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" ЕООД. Болницата е единствената, която има трети функционален клас по отношение на неоноталогичната грижа в Североизточна България. Акушерка Михалева ще запознае бъдещите и настоящи родители с особеностите при първите грижи у дома за ненодосените бебета.

Д-р Дияна Петрова е регионален координатор на Националната асоциация "Подкрепа за кърменето". Нейната лекция ще има за цел да даде насоки на майките, как да съхранят лактацията си, в периода, в който бебетата отделени от тях. Също така ще даде насоки, как жените да преодолеят препятствията съпътстващи кърменето на недоносено бебе.

Поредицата от лекции ще бъде завършена от рехабилитатора Димитър Димитров. Той е основател на първата самостоятелна практика на рехабилитатори в област Варна. Завършил е множество интернационални курсове и сертифициран CMP и NDT терапевт. Рехабилитатор Димитров ще дадени насоки, касаещи масажите на новороденото. Също така ще демонстрира основни техники, които родителите могат да прилагат у дома. Масажът има особено благоприятно действие върху развитието на бебета и предоставя възможност за споделено време с родителите им.