В Австралия България е с излаз на три морета

със свой полк. Усещането да се докоснеш до историята и величието на страната си изпитва и д-р Атанас Бошев - управител на медицински център "Ел Масри" и бивш заместник-кмет по здравеопазване в община Бургас. Преди по-малко от месец той се завърна от най-дръзкото си пътешествие. Заедно със съпругата си Кина Шереметова предприемат далечното пътуване, за да отидат на гости на свои роднини в Австралия. Д-р Бошев признава, че едва ли ще измине повторно това разстояние и 22-часовия полет със смяна в Сингапур. Но приключението определено си е заслужавало. Почти месец семейството успява да се докосне до непознатия и далечен свят. Те са в Австралия, когато след опустошителните пожари идват наводненията. "Бях поразен от това, което видяхме. Там на няколко минути по местната телевизия вървяха надписи с призив към хората да помагат. И всички се включват. Записват се на дежурните телефони и казват с какво и кога могат да бъдат полезни", разказа д-р Бошев.

 

Пътешествието на фамилията започва от град Бризбън, където кацат в невечерието на Рождество Христово през 2010 година. Първата им реакция е била невероятната чистота, която срещат навсякъде. "Имах чувството, че бяха почистили в наша чест", шегува се докторът. Не може да не му направи и впечатление организацията на движение и невероятната инфраструктура. През градовете минават средно между 2 и 3 магистрали, а движението е организирано посредством кръгови движения. Места за паркиране има и някакси логично е, че няма автомобил, който да е оставен не на място. Паркирането е уредено с платени паркинги на няколко нива.

Градският транспорт, който е основен, е организиран така, че автобусите се движат в специални ленти, които са успоредни на другите ленти за движение и нямат реална допирна точка с тях.

Нова година посреща в Синди. И е сред хилядите местни жители и чужденци, които се любуват на най-атрактивната заря в света в новогодишната вечер. "Бяхме запазили специални места, за да може да гледаме зарята. Отидохме подготвени с хладилни чанти заредени с напитки и храна. Но там е толкова топло по това време на годината, че нямахме усещането за празник", разказва д-р Бошев.

Той е впечатлен и от тоталната забрана за пушене на обществени места, около паркове, детски градини.

По време на престоя си там се е запознал и с тяхното здравеопазване, от което ние черпим опит сега.

 

Снимки Личен архив