DSC_9517

DSC_9517

Ветрен, Минерални бани и Банево с модерна ВиК мрежа

 В церемонията участваха бившият зам.-министър на МОСВ Ивелина Василева, зам.-областният управител Севдалина Турманова, кметът на община Бургас Димитър Николов, директорът на ВиК Ганчо Тенев и ръководителят на Управляващия орган на оперативната програма Мария Лазарова. "Това е сложен проект, защото се прави върху територията на три развиващи се квартала. Въпреки многото проблеми, включително и в Общинския съвет, нещата се развиха добре", сподели кметът Димитър Николов.DSC_9505 Той призова жителите да проявят търпение по време на строителството, тъй-като няма да остане неразкопана улица и ще се създадат неудобства. "Но си струва, защото изцяло ще бъде подменена водопроводната мрежа и с това ще се подобрят условията за живот на жителите и бъдещите поколения", сподели градоначалникът. Дейностите са по проект "Интегриран проект за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на кварталите Банево, Ветрен и Минерални бани, град Бургас ", финансиран по оперативна програма "Околна среда 2007–2013г.", съфинансирана от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд. Проектът включва изграждане на ВиК мрежата, ПСОВ и 2 броя канални помпени станции.

Към момента трите квартала нямат функционираща канализационна система, а съществуващата водопроводна мрежа е силно амортизирана. С изграждането на ВиК мрежата и пречиствателната станция ще се подобри жизнения стандарт на населението, ще се намали риска от замърсяване на околната среда и ще се намалят загубите на питейна вода.

Изграждането на ВиК мрежата и пречиствателната станция ще осигури екологосъобразно пречистване и заустване на отпадъчните води на трите квартала и ще намали загубите на питейна вода.

Общата дължина на битовата канализационна мрежа в трите квартала, която ще се изгради е 44 876 м., с общо 1098 ревизионни шахти и 2254 домови отклонения. Дъждовната мрежа ще е с обща дължина от 8 902 м., общо 192 ревизионни шахти, 276 дъждоприемни шахти, 96 улея и 9 зауствания. В кварталите Ветрен и Минерални бани ще се изградят 2 бр. канални помпени станции с автоматично управление, които ще изтласкват отпадъчните битови води до новопостроената ПСОВ. На копката днес присъстваха  и жители на квартал "Ветрен".

Снимки Лина Главинова