Със създалата се ситуация ние вече трябва да изградим един нов модел за започване на учебния процес, заяви Виолета Илиева. Снимка Лина Главинова

Със създалата се ситуация ние вече трябва да изградим един нов модел за започване на учебния процес, заяви Виолета Илиева. Снимка Лина Главинова

"Повечето бургаски училища си закупиха допълнително електронни дистанционни термометри. Така редом с термометрите, предоставени от Община Бургас всички ученици от Бургас и региона, които днес влязоха в учебните стаи бяха проверени щателно. Можем да кажем, че с 10 -15 минути в някои училища бе забавено влизането им в учебния час. Това обаче няма да  попречи на обучението. От утре нещата ще бъдат регулирани и няма да се допусне повече закъснение на учебния процес", каза пред сайт "Черноморие", инж. Виолета Илиева, началник на Регионалния инспекторат по образование.

Медицинският персонал е измерил температурата на всеки един от учащите се. Превантивните мерки се наложиха заради  появата на корона вирус на територията на Република България.

"Със създалата се ситуация ние вече трябва да изградим един нов модел за започване на учебния процес. В такива критични ситуации  всички трябва да сме заедно", категорична е  Илиева. Няколко дни преди старта на учебните занятия, след грипната ваканция,  тя е провела разговори с директорите на училищата в Бургас и региона. Дадено е напътствие те да държат връзка с родителите, чиито деца могат да бъдат върнати от училище, заради здравословни проблеми: висока температура, кашлица, хрема, грип.

10 ученици от общо 620 в Професионална гимназия по електротехника и електроника "Константин Фотинов" в Бургас днес са били върнати  от училище, след измерването на температурата им с електронните дистанционни термометри. "Всички са били с температура над 37 градус", каза за сайт "Черноморие" директорът Коста Папазов.

В Средно училище "Св. св. Кирил и Методий" 3 ученика  от общо 620 от първа смяна са върнати от училище. За всеки един от учениците , върнати от училище, директорите са информирали родителите, които трябва да заведат своите деца на преглед при личните лекари.