DSC_4683

DSC_4683

Високо отличие за шефката на музея

година и се присъжда на изявени

личности от региона за изключителните им заслуги в успешното социално, културно и икономическо развитие на област Бургас.. Високото отличие - Грамота и Почетен знак  областният управител Константин Гребенаров връчи на Цоня Дражева в присъствието на кметовете и председателите на Общински съвети от областта, медии, приятели и колеги на археоложката.

DSC_4662Цоня Дражева близо 33 години активно работи като археолог, участва в научни колективи и ръководи редица археологически разкопки и открития в област Бургас, сред които: Археологически резерват „Деултум - Дебелт”; Средновековната крепост Маркели край Карнобат; Средновековния манастир Св. Йоан Кръстител на остров Св. Иван, Созопол, където участва в откриването на мощите на Йоан Кръстител, а съвсем скоро откри със своя екип и

порта на църква до крепостната стена в близост до храма "Св.св. Кирил и Методий" в Созопол.

. С нейно съдействие са създадени общински музеи в Малко Търново, Средец, Поморие, Царево. С името й се свързват още редица научни публикации, научнопопулярни филми и авторски предавания.

„Постиженията на г-жа Цоня Дражева в сферата на археологията, развиването на туризма и популяризиране на област Бургас са огромни и днешната награда  символизира нашата признателност и възхищение към ентусиазма и професионализма, които тя влага в работата си”, сподели Гребенаров мотивите за решението именно тя да получи Годишната награда на Областния управител.

От своя страна Дражева сподели, че е щастлива и развълнувана от отличието и го приема едновременно, като оценка за дългогодишния си труд и начин да увлече повече млади хора по магията,  наречена археология.

В Годишната среща на областния управител участие взеха заместник областните управители Златина Дукова и Златко Димитров  и главният секретар на администрацията – Милена Лакова. След тържествената част срещата продължи с отчет за двугодишната работа между регионалната и местната власт.  

„Областна администрация Бургас винаги е била отворена и винаги сме протягали ръка за сътрудничество с общинските администрации и съвети. Убеден съм, че този добър диалог помежду ни ще продължи и занапред,”,  с тези думи Гребенаров се обърна към новоизбраните кметове и председатели на Общински съвети, които днес за първи път от встъпването си в длъжност се събраха на обща среща.