Мнимите измамници не знаели, че набират номера на обществения посредник. Снимка Архив

Мнимите измамници не знаели, че набират номера на обществения посредник. Снимка Архив

Нова схема на телефонна измама набира скорост. Този път измамниците се представят за служители на EVN. Обаждането е било от скрит телефонен номер. Неизвестното лице е поискало от клиента номер на електромер с цел отстраняване на възникнала повреда. При последващо обаждане мнимият служител информира клиента, че при извършване на техническите дейности близък роднина на клиента е попаднал под напрежение и съответно той трябва да заплати сума за спешното му лечение.
След сигнал от клиента в дружеството и извършена проверка от EVN България е установено, че телефонното обаждане до клиента не е от служител на дружеството, както и че не е имало възникнала повреда. По случая дружеството е информирало МВР.
С цел отново да защити своите клиенти EVN България уточнява, че при телефонен разговор с клиенти сътрудниците на дружеството не използват скрити телефонни номера, както и че винаги се представят с име и фамилия. Всеки клиент може да извърши проверка за съответния сътрудник по име, фамилия и телефонен номер в денонощния телефонен център на дружеството на тел. 0700 1 7777.
В допълнение EVN България напомня, че събиране на дължими суми за консумирана енергия или за технически услуги никога не се извършва в брой и на място от техници или отчетници на дружеството.

И общественият посредник на Бургас Тодор Стамболиев е бил обект на телефонна измама. Непознат му се обадил по телефона и се представил за служител на EVN. "Започна да ме уверява, че от техни служители било установена кражба на елекрическа енергия от моя електромер. Това било кражба от съседите, от дружеството, било престъпление по Наказателния кодекс и т.н.  Недочаках края на разговора, затворих телефона, защото разбрах, че става въпрос за някаква телефонна измама…

В последствие при разговор с лице от ръководния състав на дружеството, споделих тази ситуация и узнах, че не съм единствен случай", обясни Тодор Стамболиев. Той е получил официално писмо от дружеството, в което го информират, че не е единствения, станал обект на опит за телефонна измама.