ВОП:Кметът на Белослав задържан след получаване на подкуп Под ръководството на наблюдаващия прокурор, следователи от ОСлО при ОП Варна, съвместно с органи на ДАНС са арестували Дичев непосредствено след получаването на подкуп в размер на 5000 лв.

При последвало претърсване в кабинета на задържания в сградата на общината са намерени и иззети около 150 000 лв. в различни валути.

На Дичев е повдигнато обвинение за квалифициран подкуп по чл. 302 от НК (извършен от лице, заемащо отговорно служебно положение), деяние, наказуемо с лишаване от свобода за срок от три до десет години, глоба до 20000 лв. и лишаване от права.
Емил Дичев е задържан за 72 часа - за довеждането му пред съда.

Искането за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" ще бъде внесено в ОС Варна в понеделник, 20.12.2010 г.

Поради естеството на случая и началния стадий на разследване, други данни към момента не могат да бъдат оповестявани, съобщават от прокуратурата. 

Кой е Емил Дичев?

Кметът на Белослав Емил Дичев е роден 11.09.1967 г. в гр. Белослав. Висшето си образование завършва през 1993 г. в Държавната академия по управление в Москва, специалност “Икономическа информатика и АСУ”. Има следдипломна квалификация по специалност "Местни финанси" в СУ "Св.Климент Охридски" – 2004 г. 

Професионалната му дейност започва през 1993 г. като ръководител на офис на "Балканбанк" АД Белослав. От 1996 г. до 1997 г. е счетоводител в ТБ "Биохим" - Варна. Следващите две години е изпълнителен директор на "Трансинс" АД Белослав. През 1999 г. е избран за кмет на община Белослав. Семеен, с две деца.

Дичев е трети поред мандат кмет на Белослав. През 1999 г., кандидатурата му е била издигната от ОДС. През изборите през 2003 и 2007 година, той е бил независим кандидат, който е подкрепен от няколко коалиционни партии, сред които ОДС, НДСВ, ДПС, БЗНС – НС, БДС Радикали.

Дичев е един от най-успешните кметове в региона по усвояване на европейски пари от проекти. Само през тази година в общината са влезли над 30 милиона лева. На 15 октомври т.г., Дичев заедно с премиера Бойко Борисов направиха първа копка по проекта "Белослав - промяна на физическата и жизнената среда за жителите му, привлекателен за туристи и инвеститори", чийто бюджет е 5 млн. лева. 

Открита бе и новата канализация в община Белослав, снабдена с колекторна система. Стойността на е почти 22 млн. лева, и е реализиран по проекта "Околна среда 2007-2013". Белослав е първият град в страната, който е с подменена ВиК мрежа.

Според слуховете, белославският кмет се спряга и като собственик на три офшорки, представлявани от адвоката му, чрез които е успял да придобие общински имоти на безценица. 
През февруари 2007 година пък пред гаража му избухна бомба, която нанесе поражения на автомобила на градоначалника.

 

 

Днес+