Връчиха годишните литературни награди в Бургас

 

Плакет "Петко Росен" за нехудожествена проза получи Иван Сухиванов за книгата му с литературна критика "Ходове на въображението". Плакет "Пегас" за художествена проза бе връчен на младия автор Николай Фенерски за сборника разкази "Апокалипсисът е дело лично".

Освен традиционните награди, изработени от скулптора Ненчо Русев, с плакети на Община Бургас бяха удостоени  Стоянка Грудова за книгата й със стихове за деца "Звездичка с рошава косичка",  Стоян Тодоров за стихосбирката "Разлетяване" и Борис Бухчев за книгата му с поеми "Не забрава".

По традиция издателство "Либра скорп" връчи награда за литературен дебют "Еквалибриум" - издаване на книга на Александрина Георгиева от ПМГ "Акад. Никола Обрешков". Издателство "Димант" връчи награда тази година за първи път - плакет "Дядо Благо" за книга за деца. Неин носител стана поетът Ваньо Вълчев. Плакет "Морски таралежи" бе връчен на Георги Мавродиев за неговата 65-годишнина и постижения в областта на хумора и сатирата.

Под знака на литература премира и представянето на третия броя на списание "Море". Той е посветен на 30-годишнината от смъртта на Петя Дубарова. В списанието е публикуван и част от сценария на проф. Георги Дюлгеров - "Съединението". Професорът е обявил, че дарява хонорара си за "София филм фест на брега" през 2010-та година.