Според евангелския разказ през втория ден от Страстната седмица Иисус Христос дал последните си нравствени напътствия

Според евангелския разказ през втория ден от Страстната седмица Иисус Христос дал последните си нравствени напътствия

Велики вторник е. Това е вторият ден от Страстната седмица. Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение. 

Според евангелския разказ през втория ден от Страстната седмица Иисус Христос дал последните си нравствени напътствия. Тогава той разказва притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, и за талантите.
Притчата за девиците напомня на вярващите да бъдат готови да посрещнат Спасителя със запалени светилници в душите си, защото той ще дойде внезапно и неочаквано, и напомня, че в момента на смъртта всеки се изправя пред Него на съд. Притчата за талантите пък призовава всеки християнин да обработва с усърдие нивата на душата си и така да увеличава дарованията - т. е. талантите, с които го е дарил Бог.

В народния календар първите три дни от Страстната седмица - от понеделник до сряда, са определени за почистване на къщата и къпане. Този ритуал име пречистващ характер и се вярва, че осигурява здраве. На някои места в България на Велики вторник момите носят в пълно мълчание вода от три кладенеца и я прибират на скришно място. За мълчаната вода се вярва, че има тайнствена сила и помага за изцеление.