В рамките на часовете по етнография децата се запознават с традициите и обичаите. Снимки ОУ Найден Геров

В рамките на часовете по етнография децата се запознават с традициите и обичаите. Снимки ОУ Найден Геров

Учениците от II "в" клас на бургаското ОУ "Найден Геров" изучават българските обичаи и традиции в часа по етнография. Той се провежда в рамките на проекта "Занимания по интереси". Малчуганите се запознават с бита на българина и как той се е променял през вековете. Те се докосват до непознати за тях предмети и научават как са били използвани те от предците ни. Успоредно с това изработват и тематични украшения, мартеници, маски според обичаите, с които са свързани те.

В рамките на проекта заедно със своята класна ръководителка Мариана Стоянова второкласниците посетиха и Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас, за да видят нагледно какво са обличали жителите на региона в началото на миналия век, какви са били мебелите в домовете им, какви предмети на бита и земеделието са използвали.

Децата се научават и на родолюбие, което е провокирано у тях чрез докосването на обичаите и традициите. Целта на проекта и часовете по етнография е учениците да осъзнаят важността на им и тяхното спазване като залог за съхраняване на българщината.

Галерия