Yotova

Yotova

Въпросът с имотите на бежанците от Тракия остава Едното е това, което прави собствената ни държава и другото – това, които ние правим в Европейския парламент. Преди години именно "Коалиция за България" и БСП поставиха в Европейския парламент темата за обезщетенията на тракийските бежанци", каза на пресконференция днес в Бургас Илияна Йотова - кандидат за евродепутат от листата на "Коалиция за България". Тя уточни, че тази линия не е я изоставена до ден днешен.

Йотова каза още, че тези доклади се правят всяка година и въз основа на тях Европейската комисия решава дали за дадена страна може да бъде направена следващата стъпка към присъединяването към ЕС. "Докато този въпрос не се реши, те няма да получат нашето положително становище", беше категорична тя.
Илияна Йотова припомни, че в началото на 2007 година, по време на Тройната коалиция, Сергей Станишев за първи път е поставил пред турското правителство въпроса за създаването на съвместната работна група. От тогава насам, работата на тази съвместна група продължава, основно на ниво външно министерство и една голяма част от въпросите, свързани с проблема за обезщетенията на тракийските бежанци се изчистват.
"Трудна е работата ни в Европейския парламент. Не сме наивници, знаем, че Турция има сериозно лоби в някой от големите европейски държави. Срещаме съпротива при гласуване на някой от тези текстове, които касаят нашите потомци на бежанци, преди всичко от европейската десница", каза в заключение Илияна Йотова.