"Върбан Върбанов" събира музиканти за 20-ти път

Конкурсът е създаден и се организира он Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" от 1964 година. Провежда се със съдействието на Община Бургас, Министерство на културата, Областна администрация – Бургас и училищно настоятелство "Родни звуци".

 

Конкурсният регламент включва участници в две категории – ученици от общообразователните училища, детски музикални школи, частни педагози; възпитаници на училищата по изкуствата към Министерство на културата. Възрастовите групи са три – начална, прогимназиална и гимназиална. Провежда се за всички видове музикални инструменти, класическо пеене, клавирен съпровод и камерни ансамбли. На 23 различни групи ще бъдат връчени по три награди – първа, втора и трета. За най-ярките дарования са приготвени няколко специални награди – на кмета на община Бургас, на Съюза на българските композитори, на името на Върбан Върбанов – композитор, диригент и първи директор на Народното музикално училище в гр. Бургас, на името на Световния тенор – бургазлията Нуни Нанев, на Велико Пенев – бивш директор на Училището, на Тодор Тодоров, на композиторката Елза Паносян- преподавател в Училището, на композитора Ясен Воденичаров - възпитаник на Училището, успешно реализиран в Париж.

За тези награди ще се борят 162 участника от 15 града, които ще изпълняват 71 произведения от български композитори от всички поколения на българската професионална музика. Журито, което ще избере победителите, се председателства от настоящия директор на НУМСИ "Проф. П. Владигеров" – Юлия Ненова, която е и художествен директор на конкурса. В състава му влизат композиторът Велислав Заимов - председател на Съюза на българските композитори, началникът на сектор "Творческо поколение" към Министерство на културата – г-н Румен Джуров, композиторът проф. Румен Байрактаров - възпитаник на училището, педагози от училището, които са с национална и международна известност и авторитет.