Въртят късометражни филми на Вендерс и Кустурица в Бургас

Разделени в три тематични части, в поредицата ще бъдат представени късометражни филми на известни режисьори, с участието на популярни имена от света на киното и музиката. Филмите ще бъдат прожектирани в залата на Библиотека Яворов (23 април, 19:30ч) и в Куклен Театър Бургас (24-25 април, 19:30ч)

 

Първата програма от проекта "От Вим Вендерс до Емир Кустурица" включва шедьоври на носителите на "Златна палма" от фестивала в Кан Вим Вендерс ("18 километра до Трона"), Чън Кайгъ ("Алеята със скритите цветя") и Емир Кустурица ("Дъжд в Рая". Освен тях ще бъдат показани "Когато сделката се провали" на номинирания за "Оскар" Бенет Милър, с участието на Скарлет Йохансон, "Триъгълникът" на скандалната Суук Ин Лий, позната от "Шортбъс" и "Линията на живота" на отличения с награда на журито от фестивала в Кан испански режисьор Виктор Ерисе.

Втората част от поредицата "От Джим Джармуш до Спайк Джоунзи" включва късометражния опит на отличения в Кан Аки Каурисмаки – "Всички кучета отиват в Рая", черно-бялото предизвикателство на носителя на "Златна палма" Джим Джармуш "Нощни снимки" с участието на номинираната за "Оскар" Хлое Севини, както и музикалния експеримент на носителя на "Сребърна мечка" от "Берлинале" Спайк Джоунзи "Силата на избора", в който се вихри култовият Кристофър Уокън. Програмата се допълва от пакистанското предложение "Едно магаре, една стена, едно магаре" на отличения в Берлин режисьор Хани Абу Асад, британската драма "Да убиеш Джо" с участието на носителката на "Независим дух" Емили Мортимър и музикалното видео на номинирания за "Оскар" Джон Сингълтън "Помни историята".

В програмата "От Джони Деп до Юън Макгрегър" са включени режисьорският дебют на Макгрегър "Тромбон", анимационният шедьовър "Харви Кръмпит", отличен с "Оскар" и антивоенният проект на Марина Абрамович "Опасни игри". Джони Деп и Фей Дънауей делят екран в музикалното предложение на Джулиан Темпъл "Сред пустошта". Режисьорът на "Доберман" и "99 франка" Ян Кунен кани зрителите на пътешествие из джунглата на Амазонка с късометражния "Историята на Паншин Бека". Програмата се допълва от руското предложение "Гласът" на Сергей Бодров и "Обсебен от звездите" с участието на Даниел Крейг.