Въздушната акция на НАП продължава по Черноморието

Само на 30 от тях е изяснена собствеността. НАП ще извърши проверка на фирмите или гражданите, които притежават имотите, след като бъдат открити техните собственици.

По първоначални данни на агенцията в над 70 % от случаите най-скъпите имоти в страната са собственост на фирми, а не на физически лица. Това е така, за да могат всички разходи за построяването и текущата им поддръжка, включително режийните разноски, да бъдат за сметка на корпоративните печалби. Освен това повечето фирми са ползвали ДДС-кредит при строителството на имотите, който ще трябва да върнат в бюджета, ако се докаже, че къщите се използват за жилищни нужди, а не за фирмени цели. Друга група нарушения, които подозират данъчните, е несъответствие на имуществото с официално обявените доходи на физическите лица. По предварителни данни на НАП, има формални собственици на луксозни къщи, чиито официални доходи са в размер на минималния осигурителен доход. Съществуват и множество луксозни имоти, които се използват, но нямат валидно разрешение за ползване и изобщо не са декларирани пред общината, съобщават още от НАП.

"Продължаваме с картографирането на луксозните имоти. Освен преките ползи за фиска от укрити ДДС, данък печалба и подоходни данъци, виждам и огромен потенциал за общинските бюджети, защото голяма част от тези имоти не са декларирани в общините. Ние просто си вършим работата. Време е да ограничим превърналото се в национален спорт в последните 20 години масово укриване на данъци", каза по повод хеликоптерните проверки изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.

От НАП припомнят, че Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода до 8 години за укриване на данъци в особено големи размери и конфискация на част или цялото имущество, включително на луксозните имоти, ако вината на собствениците се докаже в съда.

 

Днес+