PytZlatni

PytZlatni

Във Варна готови за тежка зима по инициатива на кмета на Варна Иван Портних се проведена работна среща в общината. На нея присъстваха заместник-кметовете Пейчо Пейчев, Тодор Иванов и Христо Иванов, служители от общинската администрация, както и представители на Областната дирекция на МВР – Варна, на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и на районните кметства. 

Участниците бяха запознати с получено предупреждение от Националния институт по метеорология и хидрология във Варна за силен вятър и значително ветрово вълнение – в нощта срещу 31декември и на 31декември  през деня вятърът над морето ще е с посока север-североизток и скорост 15-18 м/сек. На 1-ви януари вятърът ще е от север със скорост 15-20 м/сек., следобед  ще се ориентира от север-северозапад и постепенно ще отслабва. Ще се развие значително ветрово вълнение и от нощта срещу 31 декември до обяд на 1-ви януари вълнението на морето ще достигне 4-5 бала. 

В община Варна е създадена организация за добро взаимодействие между институциите, заяви след срещата пред журналисти заместник-кметът Пейчо Пейчев. Той посочи, че с представителите на ОД на МВР е обсъдена охраната на новогодишните мероприятия, а със служителите на противопожарната служба  - работата по сигнали за паднали дървета и клони. Платната по Аспаруховия мост се обработват с антилед. 

Превантивно се правят проверки за неукрепени елементи и предмети по фасади и тераси. Дежурни екипи на фирмата, която поддържа новогодишното осветление, ще следи за аварии, съобщи началник-отдел "Дейности по защита на населението" Купен Пашов. Той призова гражданите да проверят за неукрепени предмети по терасите си. 

Във всички снегопочистващи фирми са организирани дежурства във връзка с очакваните снеговалежи. Имат готовност и за увеличаване на екипите за почистване на улиците, обясни още Пашов. Той допълни, че съвместно с екипи на ВиК – Варна ще се реагира на сигнали за течове на вода заради ниските температури. 

96 души са настанени в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица. Има готовност за настаняването на още 20 души, а при необходимост могат да се монтират допълнителни легла. Заредено е със спално бельо и хранителни продукти, обясни началник-отдел "Социални услуги и проекти" към община Варна Таня Василева. Средно през зимния период през приюта преминават около 118 души и към момента има възможност да се посрещнат и приемат всички бедстващи лица, допълни тя. 

550 са потребителите на Домашен социален патронаж. Към храната, която днес се разнася по домовете, те ще получат и пакети със суха храна във връзка с наближаващите новогодишни празници, каза още Василева. Тя допълни, че във всички социалните заведения е създадена необходимата организация и те са заредени с хранителни продукти и гориво. 

В община Варна и във всички районни кметства ще има дежурни екипи по празниците, каза още зам.-кметът Пейчев.