Alc

Alc

Във Варна ще се проведе среща по повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер

на толерантността в общуването с хората с деменция и Алцхаймер. Повече от 36 млн души са с деменция. Като се има предвид застаряването на населението в световен мащаб, прогнозите са, че до 2030 година броят им ще нарасне до 66 млн.

По повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер денс във Трета психиатрична клиника /с геронтопсихиатрична насоченост/ към МБАЛ "Св.Марина" ще се проведе среща. На нея ще присъстват представители от семейства на болни. Тази среща е в рамките на група за взаимопомощ, част от дейностите по проект "Човешко достойнство зад затворени врати", подкрепен от Община Варна. 
Срещата се организира със съдействието на доц. Арнаудова, началник на Трета психиатрична клиника /с геронтопсихиатрична насоченост/ към МБАЛ "Св.Марина". Ще бъде прожектиран филм за болестта и ще се демонстрира програма тъч-скрин, специално изработена за болни с деменция в Университета "Св. Андрей" Шотландия. На срещата ще бъдат разпространени информационни материали и данни от доклада на Световната Алцхаймер организация.
Фондация "Състрадание Алцхаймер България" провежда и други иновативни методи за терапия като арт-терапия, колективни занимания и разходки и европейската практика Алцхаймер кафе. В този проекта са включени и индивидуални психотерапевтични консултации за близките на хората с Алцхаймер. Предстои също втори- практически етап на обучение за специалисти, работещи в Домовете за хора с деменция, което се провежда от проф. Арлийн Астел. Обучението е по програма, финансирана от Atlantic Philanthropies, Robert Bosch, King Baudouin Foundation, Foundation Mederik Alzheimer.
В Социалната програма на Община Варна е залегнала услуга за подкрепа на болните от Алцхаймер и техните семейства. Ние приветстваме тези иновативни политики и изразяваме готовност да сътрудничим на институциите в прилагането на услугите.За съжаление липсва официална статистика за броя на хората с деменция и Алцхаймер в България – според броя на населението се предполага, че с деменция са към 100 хил. души, от които 50 хил. са с Алцхаймер. Липсва база данни и за Община Варна – както в РЗИ, така и в ТЕЛК. Дори тези болни не са обособени в отделна група с ментално заболяване, а се водят като психиатрично болни.
По повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер фондация "Състрадание Алцхаймер България" отново призовава за политики и програми в България за болните от Алцхаймер и техните семейства, за прилагане на приетото решение за реимбурсиране на лекарствата за домашно лечение и за приемане на Национален план, който да бъде обезпечен финансово. Присъединяваме се и към кампанията на Световната Алцхаймер организация, чието мото тази година е "Деменция: живот в общността".

Днес+