Янислав Костов спечели "Златна лира" В конкурсната програма взеха участие 532 индивидуални изпълнители и 220 състава от различни фолклорни области на страната, сред които и много деца от музикалните училища в Бургас, Варна, Котел, Широка лъка и др.

Янислав излезе на сцената с изпълнения на бърза и бавна песен "Белили моми в ряката" и "Донкина майка думаше". Петнадесетгодишният талант е ученик в музикалната паралелка на СОУ "Добри Чинтулов" в Бургас. Негов преподавател по народно пеене от две години е народната певица Мария Тодорова. Вече шест години младежът се изявява на конкурси, фестивали и общински събори. Започва от детска фолклорна формация "Нестинарче", чийто художествен ръководител е народната певица Златка Ставрева. Печелил е много награди, има поощрителна награда, статуетка и диплом и от конкурса "България в Европейския съюз" през 2007 г.

"Благодарен съм на народната певица Златка Ставрева, която ме откри и успя да ми предаде любовта към фолклора и народната песен. Това проправи пътя ми в музиката. Обичам да пея, в рода ни всички пеят – дядо ми, баба ми, майка ми. Спомням си, че плаках, когато за първи път чух дядо ми да изпълнява народна песен. Толкова хубаво пееше", споделя младежът.

Оттогава е и интересът му към народното пеене. Чувствата си Янислав изразява не само в песни, но и в стихове. Вече има публикувани свои стихове в сборника със стихотворения и рисунки за деца "Зелено време", в детски книжки на Царево и във френско списание.

Янислав пее и в ансамбъл "Странджа" - Бургас. Отсега крои планове за бъдещето си. Желанието му е да продължи образованието си в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.