DSC_9129

DSC_9129

Йорданова: Или нов бюджет на НЗОК, или катастрофа депутат от ГЕРБ Диана Йорданова. Дефицитът в края на май е близо 890 млн. лева. "В сравнение с май 2013 г. - имахме излишък от 45 млн. лева. Сегашните управляващи не искат да признаят своя пълен провал в тази област и затова по всякакъв начин бягат от актуализация. Ако съпоставим процента събираемост, тя е сходна, но по същото време миналата година сегашното управление настояваше за актуализацията, извършена през август 2013 г. Ще се наложи служебното правителство да работи без ликвидни средства", смята Йорданова.

Като неоспорим факт тя посочи дефицита в Здравната каса, които според предварителните разчети ще е поне 329 млн. лева към края на август. Според Българския лекарски съюз (БЛС) към края на тази година реалният недостиг може да достигне 491 млн. лева.

Според Диана Йорданова, ситуацията е тревожна и по отношение на държавния бюджет. От януари до юни 2014 г. са натрупани общо 350 млн. лева неизпълнение в приходите от ДДС от внос и акцизи спрямо месечните разчети, заложени от финансовото министерство. Това показват предварителни данни за изпълнението на заложения детайлен план за приходите на агенция "Митници" за 2014 г.

"Правителството на Пламен Орешарски не може да се справи с приходната част на бюджета. Ако се запазят сегашните тенденции, неизпълнението може да достигне 1 млрд. лева. Само през юни, приходите от ДДС и акцизи на агенцията изостават със 152 млн. лева спрямо прогнозно заложените за месеца. Това високо неизпълнение на месечните прогнози може донякъде да се дължи на зле изготвен план, но при всички положения проблемът е сериозен", смята бургаският депутат.