DSC08580

DSC08580

За 1 час събраха 100 подписа за референдум Парафите под подписката сложиха и лидерите на Реформаторския блок в Бургас, като по този начин лично подкрепиха инициативата. Те вписаха имената си на открития пункт на улица "Александровска", който заработи  тази сутрин. За час след отварянето му примерът им последваха още 100 бургазлии. 

Така местната структура на  Реформаторския  блок се присъединява към идеята на Инициативния комитет за изборния референдум и също пита гражданите: 1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно? 2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми? 3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при провеждане на изборите и референдумите?

В подписката на улица "Александровска" се включиха лидерът на движение "България на гражданите" в Бургас  - Живко Табаков и колегата му Кирил Крушков, председателят на СДС - Бургас Константин Райков, който бе придружен от Дончо Златев, лидерът на ДСБ в морския град д-р Георги Митев и общинският съветник Таня Рускова, Димитър Стоянов от БЗНС и  Мехмет Катарджиоглу от НП "Свобода и достойнство".

"След като през 2011 година близо четвърт милион души  в страната се  преброиха електронно, мисля, че е време да въведем и електронно гласуване. Това ще е важна  промяна   в изборните правила. Затова се надяваме подписката  да има успех", каза Константин Райков.

Според д-р Георги Митев референдумът би променил статуквото в парламента. "Референдумът би изразил волята на всички протестиращи  от последната година, които искаха промени в избирателната ни система. Сега гласът им не само ще бъде чут, но и ще задължи управляващите", каза  д-р Георги Митев.

За Реформаторският блок подписката е кауза, а не състезание. "Ние се обединяваме около една идея. Като част от Реформаторския блок нас ни вълнуват същите въпроси, за които днес събираме подписи", каза Живко Табаков, лидер на движение "България на гражданите".

Освен на открития пункт на улица "Александровска" подписи се събират и в централите на партиите на улица "Богориди" №34 (СДС) и на улица "Фердинандова" №2б (ДБГ) и улица "Емил де Лавеле" №4 (ДСБ).  

В подписката участваха и представители на Гражданския съвет към Реформаторския блок. Сред тях бяха д-р Лорис Сайян,  председателят  на Дружеството на бургаските художници – Митко Иванов и математикът Красимир Коларов.