Съвети към шофьорите даде и известния автомобилен състезател Стоян Апостолов (вляво). Снимка ОДМВР - Бургас

Съвети към шофьорите даде и известния автомобилен състезател Стоян Апостолов (вляво). Снимка ОДМВР - Бургас

350 водачи са шофирали с превишена скорост в Бургас и региона за едно денонощие. Това отчете при започналата специализирана полицейска операция "Скорост" началникът на сектор "Пътна полиция" при Областна дирекция на МВР в Бургас главен инспектор Димитър Дачев. Операцията е проведена паралелно с течащата вече трети ден акция на TISPOL - европейска мрежа на службите на "Пътна полиция", целяща намаляване на пътнотранспортния травматизъм.

Главен инспектор Дачев обяви, че сред участъците, където шофьорите карат най-бързо в Бургас са - булевард "Тодор Александров", булевард "Стефан Стамболов", улица "Крайезерна" и булевард "Демокрация". Конфликтни точки са и изходите на Бургас в посока Слънчев бряг, Созопол, Средец и автомагистрала "Тракия".

"44 са тежките пътни инциденти, възникнали на територията на област Бургас от началото на годината до сега", каза началникът на отдел "Охранителна полиция и КАТ" към ОДМВР - Бургас комисар Неделчо Рачев. При тя са загинали двама, а са ранени 51 души. И по трите показатели има намаление в сравнение с данните от изминалата 2018-та година, когато броя на катастрофите за същия период е бил 57, с трима загинали и 75 ранени граждани. Комисар Рачев наблегна на факта, че вероятна причина за намалението е голямата по обем превантивна дейност по отношение на пътните инциденти, осъществявана в област Бургас, в която активно се включвали, както представители на нестопанските организации, така и представители на медиите. Той обяви, че в операциите за контрол на скоростния режим са включени десетте автоматизирани системи, с които разполага бургаската дирекция / две от които са стационарни камери и осем мобилни/. Благодарение на тях са засечени и фрапиращи случаи на нарушения – напр. на шофьор, засечен да кара по булевард "Стефан Стамболов" между кръговите кръстовища на магазин "Метро" и хотел "Мираж" с над 100 км/ч.

Съвети към шофьорите даде и известния автомобилен състезател Стоян Апостолов, който наблегна на отговорността на водача за шофиране със съобразена скорост и на качеството на автомобилните гуми, като призова за безкомпромисност по отношение на гумите "втора употреба". Според Апостолов качеството на гумите си проличава най-ясно при аварийно спиране, той като в градски условия трябва да се реагира максимално бързо. „Шофьорът има една секунда за да се ориентира в обстановката, една за да реагира с крак и още една за да задействат спирачките. Тези три секунди с над 50 км/ч са повече от 10 метра и могат да бъдат повече от фатални”, каза в заключение Стоян Апостолов.