DSC_8959

DSC_8959

За 4 години съветниците в Несебър приеха 1479 решения

,че близо 3/4 от взетите решения са гласувани единодушно, а най-много са решенията,свързани с архитектурата и градоустройството.

Разпределението на решенията, приети от Общинския съвет - Несебър, според техния предмет, за периода от началото на мандата към настоящия момент, показва че най-много са решенията по въпроси, свързани с архитектурата и градоустройството - 23,5 %. Следват решенията, свързани с управлението на общинската собственост - 17,0 %. На трето място са решенията, свързани с финансите и бюджета на Община Несебър - 14,7 %, и на четвърто място близо 13,9 % от всички решения са тези, свързани с отпускането на социални помощи на лица в неравностойно социално и тежко здравословно състояние, жители на общината. В огромната си част инициативата за приемане на решенията принадлежи на кмета, заместник-кметовете и общинската администрация - 90,7 %, а за общинските съветници този дял е 9,7 %. Относителният дял за решенията в графата "други" е 30,8 %.

От разпределението на мнозинствата в Общински съвет - Несебър, с които са приети решенията, прави впечатление, че близо 3/4-ти от решенията - 70,3 % са приети от Общинския съвет единодушно, 17% от тях - с не повече от 2 гласа "против" или "въздържал се", с над 2 гласа "против" и "въздържал се" - 11,2 %, а относителния дял на проекторешенията, за които не постигнат необходимия кворум за утвърждаване възлиза на 1,5 %.

Тези резултати определят Общински съвет - Несебър като най-консенсусния орган на местно самоуправление в страната. Резултатът е забележителен, тъй като решаваните въпроси съвсем не са безконфликтни - архитектура и градоустройство, общинска собственост, финанси и бюджет. Изводът, който може да се направи е, че постигнатото в началото на мандата споразумение на политическите сили за разпределение на властта в Несебър работи добре и то дори след сътресенията, настъпили след края на първата година от управлението.

Общинският съвет - Несебър изпълнява функциите си, предвидени от Закона за местното самоуправление и местната администрация в степен и по начин, които не го отличават съществено от другите изследвани общини и въобще от другите общини в България. Разбира се тук материалният интерес, свързан с приемането на съответните решения, е много по-голям - финансовите резултати от прокарването и приемането на едно решение на пример за изменение на Подробния устройствен план в Слънчев бряг са несъизмеримо по-високи от тези в средна българска община.                                                    

Има обаче една сфера от общинската политика, в която Несебър е безспорно номер едно и това е сферата на социалната политика - подпомагане на отделни граждани и на цели групи от местната общност през общината. Почти няма заседание на Общинския съвет, на което да не се приемат решения за отпускане на финансови помощи по молби на граждани от общината-за лекарства, за оперативно лечение, за медицински пособия и други.Помощите са в размер над 1000 лева,като в отделни случаи може да достигнат и до на 4000 лева на нуждаещ се. Данните са от изследване на Института за публична среда и тръста за Гражданското общество в Централна и Източна Европа.

Максим Момчилов