Очаква се яслите и градините да бъдат отворени до 24-ти май. Снимката е илюстративна

Очаква се яслите и градините да бъдат отворени до 24-ти май. Снимката е илюстративна

За да се върнат на ясла и градина, родителите трябва да предоставят документ от личен лекар, че децата им са здрави. Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че отварят градините до 24-ти май. Вече тече допитване до родителите в цялата страна дали са склонни да пуснат децата си на градина. Преди да го направят обаче ще трябва да посетят лекар, който да прегледа детето им и да удостовери с подписан от него документ, че е здраво и може да ходи на ясла и градина. Това потвърди пред "Черноморие" и шефът на Регионалната здравна инспекция в Бургас д-р Георги Паздеров.

Такова изискване съществува и сега. Ако дете не е ходило на градина пет или повече дни, то може да се върне само с документ удостоверяващ, че е здраво.

"Допълнителни указания към детските градини и яслите за хигиената няма. И сега има изисквания, каква да е тя в тези заведения", допълни д-р Паздеров. Условието е в група да няма повече от 10-12 деца.

Яслите и градините работиха за последно на 13-ти март. От тази дата влезе в сила извънредното положение в страната във връзка с разпространението на корона вируса. То продължи до 13-ти май, а от 14-ти май с решение на Народното събрание е в сила едномесечна епидемична обстановка. Тя е в сила до 14-ти юни.

От днес до 14-ти юни е обявена извънредна епидемична обстановка