Задържаха бургаски митничар за служебна злоупотреба

Преди това 44-годишният Красимир Гочев е отстранен от митнически пункт "Лесово" в началото на годината и преместен на длъжност в "Нефтопристанище". По данни на МВР 44-годишният митнически служител е осъществявал престъпна дейност по осигуряване на контрабанден канал за трафик на стоки.

Задържаният митничар е раздал суми в размер около 1 млн. долара под формата на "заеми" и "инвестиции". Красимир Гочев е участвал в канал за осъществяване на контрабандна дейност през митническия пункт, а получените от контрабандата суми са разпределяни по вертикала и хоризонтала в митническата йерархия на пункта. През ноември миналата година полицейските служители са образували досъдебно производство, а месец по-късно по време на контрабандна дейност е заловен товарен камион - влекач с ремарке, натоварен с 59 000 маркови парфюми на стойност над 4 800 000 лв. / прикрити под формата на "тапа" със санитарен фаянс/. Фиктивно в документите на ТИР-а е било записано, че се пренасят санитарни материали, а всъщност от Турция за Европейския съюз са се изнасяли контрабандно маркови парфюми. Стоката е задържана, съставен е акт за митническо нарушение, като по случая е образувано досъдебно производство. По същата схема през смяната на Красимир Гочев, през митническия пункт са преминавали и физически и юридически лица, т.нар "багажници", извършващи контрабандна дейност на маркови дрехи и други стоки, за което не са заплащани дължимите мито и акцизи и по този начин са нанесени щети в големи размери на бюджета на Република България.

"В хода на проведената операция и в резултат на процесуално-следствените действия са събрани категорични доказателства за средствата, натрупвани от митническият служител през годините", каза директорът на ОДМВР Бургас – Комисар Милен Димитров. Красимир Гочев е инвестирал парите под формата на «заеми» и други инвестиции в разнороден бизнес на физически и юридически лица, представители на средния и дори едрия бизнес в Бургас. Към момента общата стойност на направените от Гочев инвестиции и заеми е в размер на около 1 млн. долара.

Обвинението, повдигнато на задържания митничар е по чл. 242 ал. 1 от НК -  "контрабанда в особено големи размери", заяви наблюдаващия окръжен прокурор Ангел Георгиев. В закона е предвидено наказание – лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба в размер от 20 до 200 000 лв. По думите на Георгиев, 72 часовото задържане на Красимир Гочев изтича утре, като въз основа на събраните доказателства ще се прецени каква точно мярка за неотклонение да се поиска от Окръжния съд в Бургас. Поради това, че процесуално-следствените действия продължават и разследването се води интензивно, прокурор Георгиев отказа да се ангажира с повече информация по случая, позовавайки се на следствената тайна. Лаконично обяви обаче, че се правят проверки на най-малко три лица от обкръжението на Красимир Гочев.