Задържаха четирима за лихварство и отвличане

Освен това те са нанасяли и телесни повреди. Групата е отдавала парични заеми срещу месечна лихва от 10% до 20 %, като допълнително условие е подписване на запис на заповед за общата сума на взетия заем плюс лихвите за срока, в който трябва да бъде погасен заема. Важно условие е заема да бъде гарантиран, чрез оставени в залог автомобил, злато или ипотека на недвижим имот.

За събиране вземанията от длъжниците, мъжете са ползвали принуда, изразяваща се в отправяне на заплахи и нанасяне на телесни повреди.

В хода на специализираната полицейска операция са извършени претърсвания и изземвания от жилищата, ползвани от четиримата мъже, разположени на територията на Несебър, Поморие и Бургас, както и в офиса на частна заложна къща в Бургас. Открити и иззети са множество нотариални актове, регистрационни талони с ключове за МПС и документи за самоличност (собственост на трети лица), записи на заповеди за парични кредити, обезпечени от страна на потърпевшите с недвижими имоти, златни накити и автомобили. Извършени са процесуални разпознавания и разпити на свидетели пред съдия.

В своите показания потърпевши от престъпната дейност на мъжете заявяват, че са били изнудвани във връзка с получени от тях парични заеми, като при забавяне на дължимата от тях месечна лихва от 10% до 20%, са им нанасяни телесни повреди или са били принуждавани да се разпоредят в полза на задържаните със свое движимо или недвижимо имущество.

Документиран е случай, при който длъжник, е отвлечен след заплаха с нож, като му е нанасен побой и са му избити пет зъба (средна телесна повреда). Друг свидетел заявява, че след като е забавил плащанията си по дължимия заем, му е нанесена телесна повреда - прорезна рана посредством хладно оръжие (метална кука, забита в гърба), след което е бил принуден да прехвърли собствеността на недвижим имот.

Установено, че придобитите по престъпен начин недвижими имоти са вписвани най – често, като собственост на самите „лихвари”, както и на техни роднини и фирми. Голяма част от недвижимите имоти в последствие са продадени на трети лица, като паричните средства са били влагани в строителството на хотели, питейни заведения и жилищни кооперации в Свети Влас, Равда и Поморие. Констатиран е и случай, при които недвижимите имоти на потърпевшите от престъпната дейност лица са били продадени на публична продан, чрез съдия изпълнител.

В.Т., М.Т., А.К. и Я.Д. са задържани с полицейски заповеди за срок до 24 часа, който е продължен на 72 часа от наблюдаващия операцията окръжен прокурор. Я.Д. и А.К. са привлечени, като обвиняеми за незаконна лихварска дейност, отвличане и средна телесна повреда, а В.Т. и М.Т. - като обвиняеми за незаконна лихварска дейност и отвличане.

ОДМВР Бургас призовава граждани – потърпевши от престъпната дейност на задържаните да се обърнат към служителите на реда на тел. 056 856 747 или 856 741! Анонимността им ще бъде гарантирана!