Задържаха лихвар давал пари срещу ипотека на имот доказателства за извършвана лихварска дейност. В акцията са участвали и бургаската жандармерия, както и служители от Районно управление "Полиция" - Айтос. Феим Мурадов е задържан за срок от едно денонощие, като срока е удължен на 72 часа с прокурорско постановление.

 

При задържането на Феим Мурадов са намерени и иззети документи, касаещи лихварската му дейност. Продължава работата по установяване на всички физически и юридически лица предоставяли парични средства отново на лихва, спомагайки дейността на Мурадов.

По време на разследването е проверявано как 29-годишния айтозлия е придобил паричните си средства и имоти. Установено е, че от 2003 година до момента той е извършил множество сделки с недвижими имоти (покупко-продажби и договорни ипотеки), като реално тези имоти представляват обезпечение на дадени от Мурадов парични заеми срещу месечна лихва в порядъка на 6 - 10 %.

През същия период Феим Мурадов предоставя парични кредити срещу лихва на лица, използвайки различни схеми за узаконяване на дейността си.

При първата схема Феим Мурадов предоставя парични средства срещу месечна лихва, като за обезпечаване на кредита се изготвя договорна ипотека върху недвижим имот (собственост на длъжника) със срок за погасяване и размер на паричния заем сумата, представляваща главница плюс лихва. Договорните ипотеки се учредяват в полза на Феим Мурадов и негови близки роднини ( родители, съпруга, сестра, зет и др.). Длъжниците изплащат месечните си задължения (лихва), без да се изготвят документи за това. Когато длъжника спре да плаща задължението си, недвижимия имот се изнася на публична продан.

При втората схема Феим Мурадов, предоставя парични средства срещу месечна лихва, като за обезпечаване на кредита се изготвя договорна ипотека върху недвижим имот - собственост на длъжника със срок за погасяване и размер на паричния заем, сумата представляваща главница плюс лихва. Върху недвижимия имот, вече има вписана договорна ипотека в полза на банка срещу отпуснат паричен кредит, който е наполовина изплатен и остатъка е по малък от поетото парично задължение към Феим Мурадов. Длъжникът изплаща месечните си задължения (лихва), без отново да се изготвят документи за това. Когато длъжника спре да плаща месечната си лихва, имота се прехвърля, чрез дарение на лице от роднинския кръг на Феим.

При третата схема Феим Мурадов предоставя парични средства срещу месечна лихва, като за обезпечаване на вземането се сключват договори за покупко – продажба на МПС, с нотариална заверка на подписа, без да се извършва промяна на регистрацията в КАТ, с устната уговорка след погасяване на задължението МПС–то да се върне на длъжника. Освен това длъжника му подписва и запис на заповед за цялата сума представляваща главница плюс лихва. Длъжниците изплащат месечните си задължения (лихва), без да се изготвят документи за това. Когато длъжника спре да плаща месечната си лихва МПС-то остава за Феим Мурадов.

При четвъртата схема Феим Мурадов предоставя парични средства срещу месечна лихва, като за обезпечаване на кредита длъжника му подписва запис на заповед за цялата сума, представляваща главница плюс лихва. Длъжниците изплащат месечните си задължения – лихва без да се изготвят документи за това. Когато длъжника спре да плаща месечната си лихва, Феим Мурадов се снабдява с изпълнителен лист и завежда изпълнително дело. Роднините на длъжника прехвърлят чрез продажба – МПС или недвижим имот, но без да се изготвят документи за това, че с това прехвърляне се погасява задължението предмет на вземането по изпълнителното дело.

Така лицата, взели пари срещу лихва от Феим Мурадов остават длъжници без конкретен срок, т.е. до живот.

ОДМВР Бургас призовава гражданите, пострадали от дейността на Феим Мурадов да се обърнат към служителите от сектор «Икономическа полиция» и да заявят претенциите си към 29-годишния айтозлия. Служителите могат да бъдат намерени в сградата на ОДМВР Бургас – ул. "Христо Ботев" № 46 или на тел. 856 504 или 856 707.

Мярката срещу Феим Мурадов ще бъде гледана утре по обяд.