DSC_8619-1

DSC_8619-1

Зафиров: ГЕРБ да си направят фракция БКП поддръжниците на идеята за разкриване на факултет "Обществено здраве и здравни грижи" към бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Сагата с гласуването на предложението в Народното събрание приключи вчера с неговото приемане.

- Г-н Зафиров, първо честито решение за откриване на факултет "Обществено здраве и здравни грижи" в Бургас. Сигурно сте удовлетворен и от факта, че решението беше изтеглено като първа точка от дневния ред именно по ваше предложение, с което се избягна риска да остане за следващата седмица и евентуално да не влезе в програмата на парламента?
- Разбира се, че съм удовлетворен, особено на фона на неадекватното поведение на колегите от ГЕРБ през последните два дни, благодарение на което това решение можеше да бъде взето още в сряда, но липсата на кворум го провали. До последно изпитвах сериозни притеснения дали ще успеем и днес (вчера б.р.), особено когато от ГЕРБ и ДПС координирано предложиха и приеха първа точка от дневния ред да бъдат разискванията по едни изключително скандални и противоречиви поправки в Наказателния кодекс, които предполагаха сериозни дебати и разправии, както се оказа впоследствие, и сериозен риск от "изяждане" на и без това малкото останало парламентарно време и евентуално недостигане до точката за факултета. За щастие няколко колеги от ГЕРБ, надявам се бургаските такива, подкрепиха моето предложение за разместване на точките, така че решението за откриване на факултета вече е факт. Само съжалявам, че това стана за сметка на неприемането на други изключително важни промени в законодателството, касаещи широк кръг от хора и особено превозвачите, които са с изтичащ на 1 юли мораториум за поставяне на касови апарати в автобусите , а нашето предложение за удължаване на този мораториум не успя да мине, пак казвам благодарение упоритото нежелание на колегите от ГЕРБ да идват на работа.
- Това е хубавата новина, но сега да Ви попитам, защо днес бяхте наказан със забележка от Мая Манолова във връзка с произнесената от Вас от трибуната на Народното събрание фраза: "Изкушавам се да взема тази дебела книга и да я ударя в някоя куха глава".
- Бях провокиран от поведението на Милена Дамянова – н.пр. от ГЕРБ, която раздаде на колегите от първия ред някакви книги за нещо си, свързано по нейните думи с погубени човешки съдби от т.нар. мракобесен комунистически режим. Едва ли има нещо по-смешно и тъжно от това една партия и парламентарна група, състояща се почти изцяло от бивши комунисти и партийни секретари да се опитва да яхва вечната тема про и анти и да обяснява, колко ужасни неща са вършили комунистите. Това беше повода за моето изказване, по-точно реплика, а конкретната фраза е извадена от контекста на това, за което говорех, а именно, че е абсурдно точно те да вършат такива неща. Родово, ако щеш дори е грешно да се отричат от корените си. Предложих им да си направят една фракция "БКП" в ГЕРБ и там да се занимават с пещерен антикомунизъм, а да не губят времето на българския народ, който не иска да се вадят скелети от гардероба. За съжаление предложените ни промени в НК целят именно такова разпалване на едни отдавна отминали страсти. Това пролича и днес (вчера б.р.) в пленарна зала. Страхувам се, че мнозинството ГЕРБ – ДПС в крайна сметка другата седмица ще успее да прокара тези поправки, които ще позволят да бъдат преследвани и обругавани хора, работили достойно и съвестно за Родината си и закона, в едни по-други времена и различни действителности. Това беше повода за тази фраза, а не разбира се интерпретацията, че съм плашел някой конкретно. Беше алюзия за упоритото ни нежелание да се поучим от грешките си.
- Колко живот, мислите, че остава на това Народно събрание?
- Надявам се достатъчно, за да приеме най-необходимите закони, касаещи отношенията ни с ЕС, финансовата стабилност, мира и спокойствието на гражданите. След това отиваме на избори, а там вече има какво да кажем на българските избиратели.