DSC_0332

DSC_0332

Зафиров: ГЕРБ и общината да спрат да се оправдават с кабинета поръчки, могат да се групират така: - неправилно намаляване на сроковете за представяне на оферти (самото обявяване на търга е по-рано от нормативно установеното или заложеното в предварителното обявление), неправилно намаляване на нормативно-установения срок за потенциалните участници да получат тръжната документация, диспропорция при критериите за подбор (неприемливи критерии), неправилна промяна/модификация на критериите за подбор, чрез уточнение разпратено само до участниците, без да е публикувано в официалния вестник на ЕС, пропуск за включване в документацията на детайлна методология за оценка, включваща подкритерии, неясно разписана методика за оценка на офертите и неправилно прилагане на методиката за средна цена по време на оценка.

"Това са достатъчно сериозни пропуски, говорещи за липса на професионализъм или други мотиви в работата на бенефициента. За това трябва да бъде понесена съответната отговорност - политическа и административна.
От правителството се предприемат всички мерки и спешни действия, за да се изпълнят препоръките на Главна дирекция "Регионално и градско развитие", за възстановяване на спрените плащания и недопускане на щети за коректните бенефициенти", заяви бургаският депутат от "Коалиция за България" Атанас Зафиров. Повод за това стана днешната пресконференция на кмета на община Бургас Димитър Николов във връзка с проверка от страна на ЕК на 4 поръчки за проекта за интегриран транспорт на Бургас.
"Не отговаря на истината твърдението, че има само констатации, а няма санкции. В периода 7 - 11 април т.г. Европейската комисия е извършила рутинен одит на проекти, финансирани от оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР). На база предварителни констатации от тази проверка временно са прекъснати  плащанията по приоритетни оси 1 - "Интегрирано и устойчиво градско развитие" и 3 - "Устойчиво развитие на туризма". Става дума за междинни заявления за плащане подадени към ЕК на 3 април и 27 май 2014г. от страна на Сертифициращия орган на обща стойност 90 млн. евро. В полученото от ГД "Регионално и градско развитие" писмо са обобщени констатираните нарушенията свързани с проведените обществени поръчки от бенефициентите, като основната посочена е община Бургас и проект "Интегриран градски транспорт на Бургас" с бенефициент община Бургас", твърди Атанас Зафиров.
По думите му, вярно е твърдението на администрацията за аналогичен случай през 2011. След извършен одит през 2010 г., от страна на ОСЕС са установени нарушения. В тази връзка през февруари 2011 г. е получено писмо от страна на комисар Йоханес Хаан за възможно спиране на средствата по ОПРР. Това писмо е дало възможност в аванс да се предприемат мерки за подобряване на процедурите и контролите. Направена е повторна проверка на всички процедури по обществени поръчки по проектите със сертифицирани разходи през 2010. Наложена е 5% плоска финансова корекция в размер на 2,4 млн. лв. и са наложени 23 финансови корекции на бенефициенти по програмата на стойност близо 600 000 лева. В продължение на 9 месеца не са подавани сертификати и чак след извършените проверки, наложени корекции и подобрения в системите, е поискано плащане. "Добре е, че от ГЕРБ признават за спрени средства и наложени корекции при тяхното управление, лошото е, че поредните нарушения при прилагането на ЗОП от страна на бенефициентите този път водят не само до налагане на финансови корекции, но и до временно прекъсване на плащанията по две приоритетни оси на ОПРР. По приоритетни оси "Регионална и местна достъпност", "Местно развитие и сътрудничество" и "Техническа помощ", плащанията към бенефициентите продължават", допълни още Атанас Зафиров.