Захари Карабашлиев спечели годишния приз на "Хеликон"

 

"Кратка история на самолета" на Захари Карабашлиев се отличава за достигащото до всяко сърце послание за съдбата на емигранта и стегнатото и реалистично пресъздаване на това как в капката на семейния микросвят са отразени топлината и студът на вселената. Това са мотивите на журито, за да присъди приза на Карабашлиев. Номинираните книги бяха оценявани от жури с председател - проф. Цветан Ракьовски (Югозападен университет, Благоевград) и членове писателите Златомир Златанов, Михаил Вешим, Иво Сиромахов и критика Йордан Ефтимов.

Захари Карабашлиев е един от писателите емигранти, на които издателство "Сиела" подаде ръка през 2008 и 2009 г. наред с Илия Троянов и Димитър Динев, Капка Касабова и Юлиян Попов, Ружа Лазарова и Милена Фучеджиева. Завършил е българска филология в Шуменския университет с бакалавърска работа върху Виктор Пасков. От 1997 г. е емигрант в САШ, където работи като барман и фотограф на свободна практика.

На романа "18% сиво" малко не достигна да спечели наградата "Хеликон" за 2008 г. Десет дни преди връчването на наградата журито обяви, че фаворити сред дванайсетте номинирани са "Кръглата риба", "18% сиво" на Захари Карабашлиев и "Захвърлен в природата" на Милен Русков. Както и че изборът на книжарите от "Хеликон" е романът Захари Карабашлиев. Но при последното гласуване "Кръглата риба" надделя над "Захвърлен в природата" с 3 на 2 гласа, а "18% сиво" остана на трето място. Затова пък през април 2009 г. точна тази книга се оказа най-продаваната от номинираните книги и това й отсъди обективната награда Цветето на Хеликон.

Тази година освен сборника с разкази на Захари Карабашлиев сред претендентите се оказаха още две книги на емигранти - "Вселената според Гуидо" на живеещия в Ню Йорк психиатър Любомир Канов и "Дневникът на една пеперуда" на строителя на мостове Красимир Дамянов, избрал за своя втора родина Испания.

В тазгодишния конкурс "Кратка история на самолета" надделява над "Будистки плаж" с 3 на 2 гласа. По този начин се стига до ситуация, типична за последните три години. Сборникът "Кратка история на самолета" се състои от написани в реалистичен ключ човешки истории. Стегнатият, непретенциозен стил и отделянето на внимание преди всичко на крехките взаимоотношения между съвсем обикновени хора отпращат към силната традиция на американския разказ от Марк Твен и О’Хенри до Реймънд Карвър. Дори холивудските знаменитости, които се появяват като спорадични персонажи в някои разкази, са представени със свалени маски. Най-вълнуващите истории са болезнените разкази за отчуждението между родителите и децата, запазили обичта помежду си, но загубили безвъзвратно комуникацията си.

Наградата "Хеликон" се връчва за осми път. Носителите й досега са Алек Попов, Константин Илиев, Деян Енев, Виктор Пасков, Елена Алексиева, Емил Андреев и Момчил Николов. Или три сборника с разкази, три романа и едни белетризирани мемоари. Наградата представлява статуетка на бронзов орел, изработена от скулптора Евгений Кузманов, и 3000 лв.

Членовете на журито тази година са прочели 131 книги (романи, сборници с разкази и новели, мемоари и биографии), излезли през годината и постъпили по лавиците на книжарници "Хеликон". От тях на четири етапа - според годишните сезони - са били номинирани 12 книги.

"Цветето на Хеликон", пластика на бургаския скулптор Огнян Петков, е наградата за търговски успех, която ще бъде връчена на Световния ден на книгата и авторското право – 23 април. Тя се дава на най-добре продаваната от номинираните книги.