DSC_9409

DSC_9409

Зам.-кмет се извини: Сгрешихме с велоалеята на Гурко

сайт Черноморие. "Има няколко конфликтни точки в града, сред които и велоалеите в Морската градина. Кметът Димитър Николов искаше да се премахне маркировката, но трябваше да се преасфалтира. От двете злини - избрахме по-малката", извини се Стойчев.

Велоалеята на улица "Гурко" е една от проблемните в града. През лятото на малката площ "съжителстват" велосипедисти, майки с колички, пешеходци и сергиите на търговците. Бившият тротоар преди години бе разграфен така, че половината от него стана велоалея. Не доброто разпределение на територията обаче създава конфликти между отделните участници в движението. Като капак са и сергиите на търговците, които са изкарани върху участъка предназначен за пешеходци. Така в пикови моменти преминаването оттам е като участие в игра с препятствия.

"При изграждането на новите велоалеи нещата са съобразени така, че да няма такива конфликтни точки", допълни Руска Бояджиева от отдел "Евроинтеграция" в общината. Старите алеи, които създават проблеми са оставени на доизживяване. Те също са правени по проект и съгласно клаузите в него не може да им се променя предназначението в срок от пет години. Затова и тези велоалеи няма как да бъдат преправени.

Община Бургас е планирала да изгради 60-километрова веломрежа в централната градска част, в комплексите и кварталите. Проектът е направен така, че велоалеите да бъдат свързани помежду си.