Зам.-областен влезе в борда на "Слънчев бряг" АД

В новия борд влизат още Соня Енилова, Костадин Левтеров от партия "ДЕЛА" и Иво Маринов. Изборът бе направен в отсъствието на старото ръководство. Новите лица, които влизат в борда също не присъстваха на заседанието. Държавата, която държи 75% от активите на акционерното дружество, бе представлявана от Любомир Илиев от Министерството на икономиката и енергетиката.

С гласовете на представителя на държавата общото събрание на "Слънчев бряг" АД освободи досегашните членове на Съвета на директорите Младен Мутафчийски, Малина Стратиева, Кольо Велков, Ели Анави, Пламен Евгениев. Новоизбраното ръководство е с мандат от 3 години. След изготвянето на протокола на събранието, предстои свикване на новоизбрания съвет, който да избере председател и изпълнителен директор.

Още при регистрацията за общото събрание на "Слънчев бряг" АД юристите на дружеството се усъмниха в пълномощното на представителя на държавата. Оказа се, че пълномощното на представителя - Любомир Илиев от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, не е редовно, тъй като липсва номерът на депозитарните разписки, с които се явява.

Самите акционери обаче ще решат дали това ще се отрази на легитимността на събранието. Държавата е собственик на 75% от акциите на дружеството и представителят й трябва да представи документ, че е упълномощен да я представлява. Самият Илиев заяви, че има ограничени пълномощия за участие в събранието, които не му позволяват да оповестява мотивите на министерството за смяната на Съвета на директорите  преди началото на летния сезон. В пълномощното на Любомир Илиев обаче бяха изброени точките от дневния ред на заседанието, както и начинът, по който той трябва да гласува от името на държавата. В него се посочваха и имената за освобождаване на членовете на досегашния състав на съвета на директорите,както и тези,които трябва да бъдат избрани.

Акциите на принципала и тези на дребен акционер от Ахелой, притежаващ 14, достигнаха 1 468 370. Миноритарните акционери събраха едва 250 197 акции, с които не можаха да се преборят за свой представител в борда. Останалите петима, чиито имена бяха предварително известни - Мария Михалева, Соня Енилова, Константин Лефтеров, Златко Димитров и Иво Маринов бяха избрани с болшинство.

Нито досегашните, нито новоизбраните членове на Съвета на директорите присъстваха на събранието, което пък лиши акционерите от задаване на въпроси за визията на курорта в краткосрочна и средносрочна перспектива. Въпроси все пак бяха задавании, както към представителя на държавата, така и към председателя на събранието Делян Димов, но така и не получиха никакъв отговор. Още в началото Димов се опита да наложи регламент за неговото провеждане, но се оказа, че той противоречии на Търговския закон и предложението му отпадна.

Имаше и други неразбории, но върхът беше присъствието на рапърите от "Gangsta Gangsta  PRODUCTION", начело с неуспелия да стане депутат Тодор Йосифов - Маниака. Оказа се, че те са доведени за преброители на гласовете на гласуващите по линия на младежката организация на ГЕРБ. Още с първото си преброяване те сътвориха гаф преброявайки 250 197 акции като 53.

Така или иначе членовете на стария борд на директорите бяха освободени, а на тяхно място бяха избрани нови. След изготвяне на протокола от общото събрание предстои насрочване на събрание на новоизбрания съвет на директорите и избиране на негов председател и изп.директор. Кога ще се случи това, така и не бе оповестено. До вписването на промените в търговския регистър на БОС изп.директор на дрежеството остава Малина Стратиева.

Следващото заседание на акционерите на "Слънчев бряг" АД ще се проведе на 15 юни, когато ще бъде изнесен и отчета за дейността на стария борд за последните близо 10 години.

Максим Момчилов