Запечатаха бензиностанция, не е свързана с НАП

бензиностанциите в цялата страна трябваше да свържат системите си с НАП и така да се следи директно оборота им. От агенцията дадоха десет дневен гратисен период, който изтече вчера. Днес служители на НАП Бургас започнаха проверки на 48 бензиностанции в града и региона, за които имаха данни, че до преди два дни не са били изрядни.

 

 

Първата проверена бензиностанция бе на "Автотранспорт" АД в квартал "Победа". При проверката стана ясно, че фискалното й устройство е свързано със системата на НАП и тя работи съгласно изискванията. За да спази разпоредбите обаче, собственикът е трябвало да заплати солидна сума пари - 4500 лева за устройството и неговото свързване със системата на НАП и 2000 лева за закупуване на нов касов апарат. Старият апарат, който е на година и половина, не можел да работи с новата система и това наложило смяната му с нов. Средствата са значително перо от бюджета на бензиностанцията, в която работят 16 служители. Фирмата няма друг такъв търговски обект.

На броени метри от тази бензиностанция се оказа, че другата работи в нарушения на новите разпоредби. При извършената проверка стана ясно, че фискалното устройство не е свързано със системата на данъчните и не може да се вижда оборота, който се реализира. Бензиностанцията "Tit oil" бе запечатана в присъствието на служителката, която бе на смяна. "Обектът няма да работи, докато касовия му апарат не бъде свързан с нашата система. За просрочване на срока на собственика на обекта ще бъде съставен акт. Размерът на санкцията може да стигне до 10 000 лева", каза пресаташето на НАП Бургас Христо Узунов.