Четвъртото издание на възстановения карнавал ще се проведе на 28-и април. Снимка Архив

Четвъртото издание на възстановения карнавал ще се проведе на 28-и април. Снимка Архив

Започна записването за варненския карнавал. Желаещите да участват в него граждани и организации могат да подават документи за участие до 17-и апри. Четвъртото издание на възродения "Празник на маската, маскарадния и сценичния костюм и народната носия - Варненския карнавал" тази година ще се проведе на 28-ми април. Организатори на събитието са дирекциите "Култура и духовно развитие" и "Образование и младежки дейности" към Община Варна.

Карнавалът ще започне в 13:00 часа на площад "Независимост" с представяне на маски и костюми от състави и индивидуални изпълнители. Около 15:00 часа карнавалното шествие, водено от представителния духов оркестър на ВМС, ще премине по пешеходната зона на булевард "Княз Борис I" до входа на Морската градина. Там, около 16:00 часа, гостуващи кукерски групи от цялата страна ще изпълнят характерни ритуали от празничната маскарадна обредност. От 17:00 часа ще започне концерт с участието на група "Обратен ефект". Фолклорен ансамбъл "Варна" по традиция ще поведе празничното маскарадно хоро. След това ще бъдат наградени победителите във всичките 10 категории от конкурсната програма.

Изложба-базар на майстори-занаятчии от цяла България ще бъде част от съпътстващата програма на Варненския карнавал. Той ще се проведе от 10:00 до 19:00 часа на площад "Антон Новак".

В карнавала могат да участват деца и възрастни - като индивидуални участници или групи, сборни формации от детски градини, училища, университети, читалища, НПО-та, кукерски и сурвакарски групи и др., от страната и чужбина. В конкурсната програма и в карнавалното шествие са допустими маски, маскарадни костюми, карнавални облекла, униформи, народни носии, кукерски костюми и т.н. Желаещите да се включат граждани и организации могат да подават документи за участие на електронен адрес: [email protected].