Festival

Festival

Започва XV-то издание на Международния куклен фестивал "Златният делфин"

ще пристигат над 300 участници и гости. Бюджетът на културния форум е около 145 000 лева, като 60 000 лева са предоставени от Министерството на културата.

Общо 21 спектакъла от осем държави ще бъдат представени в тазгодишното издание. Варна се явява на събитието с "Девет и нещо" и с "Възгледите на един пън". Фестивалът има конкурсен характер и отличеният за най-добър спектакъл ще получи златна статуетка с делфин, символ на варненския театрален празник. В журито на фестивала са Никола Вандов, Мария Диманова, Христо Намлиев, Тамико Онаги и Андрея Джакомети.

Международният фестивал за куклено изкуство "Златният делфин" е основан под името Празници на театралните кукловоди през 1969 г. Инициативата за неговото провеждане е на Варненския куклен театър. През 1970 г. с подкрепата на Комитета за изкуство и култура, Съюза на артистите в България и обществеността на Варна е проведен Първия фестивал на куклената пиеса. През 1972 г. второто издание става Първи международен фестивал на куклената пиеса. Фестивалът съществува като триенале - провежда се веднъж на три години през първата седмица на месец октомври с едно изключение - в периода 1984 - 1990 г., когато за кратко се изменя периодиката.

Днес+