До довечера техника ще заравнява терена около фигурите

До довечера техника ще заравнява терена около фигурите

Заради проливните дъждове това лято, няма да има официално откриване на тазгодишното издание на Фестивала на пясъчните скулптури в Бургас. Така напрактика Община Бургас, която е организатор на фестивала, на два пъти отлага откриването на 11-то му издание. Така тази година официално откриване няма да има. От Общината обаче ще спазят традицията, така че нейните жители да разгледат експозицията първи и безплатно. Това ще стане само днес, 7-и юли, в часовете между 18.00 и 22.00 часа. Влизането на територията на Пясъчния фестивал само тази вечер ще е безплатно.

Фигурите са в отлично състояние, уверяват от Общината. Те се извайват от пясък със специални примеси, който ги прави изключително здрави и устойчиви. До довечера тежка техника ще заравнява и насипва дребни камъчета по алеите около фигурите, за да не стъпвате върху още неизсъхналия терен.

Тази година двадесет и двама творци от Австралия, Турция, Украйна, Германия, Полша, Русия, Чехия и България работиха по атрактивната тема "Митове и чудовища". На входа на експозицията ще ви посрещнат двете кули от Толкиновата сага "Властелинът на пръстените" - Ортанк в Айсенгард (обиталище на магьосника Саруман) и Барад-Дур, от чийто връх гледа неспящото око на Саурон. Във фестивалната зона са изваяни още горгоната Медуза, страшен циклоп, чудовището от Лох Нес и др.

От утре, неделя, посетителите ще влизат със закупен билет. Цените остават непроменени: деца до 7 години - безплатно, редовен билет - 3.50 лева, ученици и пенсионери - 1.50 лева. Група над 10 души - по 2.50 лева на човек.