Заради имотен спор, без паметна плоча на Петко Задгорски

Големият художник, чието име носи градската художествена галерия, който е гордост за града и за националното изобразително изкуство, остава пренебрегнат поради отказ на един от собствениците - Слав Едрев. В продължение на години между него и наследниците на Задгорски се водят съдебни дела за имуществен спор, свързан със собственост на идеални части от сградата.

 

Община Бургас е направила всичко възможно в рамките на своите пълномощия и възможности за постигане на консенсус между спорещите страни. Съгласно съществуващата законова уредба без изричното съгласие на всеки един от собствениците на сградата паметна плоча не може да се постави.

Къщата на улица "Оборище" № 29 (паметник на културата) е построена през 1914 година от Коста Петров Качев, тъст на Петко Задгорски, по проект на арх. Рикардо Тоскани. Художникът е живял и творил в нея от 1933 година до края на живота си. През 1951 година той сътворява паметникът на Ал. С. Пушкин, безспорен шедьовър на скулптурното изкуство, който се превръща в един от символите Бургас. Паметникът в Морската градина, който се счита за един от най-правдивите скулптури на руския поет, е открит през 1952 година. До днес той е едно от любимите места на граждани и гости на Бургас.