DSC_9857

DSC_9857

Заради неплатени сметки, немска фирма си взема оборудване

е изпратила камиони, за да си го прибере обратно. Причината е, че не са изплатени средствата за апаратурата. Фактурите са разписани, но плащания по тях не са извършени. "Явно хората се притесняват, за да изпратят свои товарни автомобили да приберат оборудването", заяви кметът на община Бургас Димитър Николов. Пречиствателната станция е част от проекта за изграждане на канализация на квартал "Ветрен", квартал "Банево" и Минералните бани. Капацитетът й е за трите селища. Проектът е спечелен от община Бургас и се изпълнява с европейско финансиране. Средствата по оперативна програма "Околна среда" към България са спрени. От своя страна и правителството е замразило разплащанията към общините по тази оперативна програма от февруари т.г.

Фирмата, която е спечелила проекта не е изплатила задълженията към доставчика от Германия. Немската фирма от своя страна си иска обратно оборудването.

Договорът за реализацията на "Интегриран проект за подобряване и развитието на инфраструктурата за питейни и отпадни води на кварталите Банево, Ветрен и Минерални бани" бе подписан на 15-ти юни 2012 година в заседателната зала на община Бургас от Нона Караджова - министър на околната среда и водите в кабинета на Бойко Борисов и кмета на община Бургас Димитър Николов. Общата стойност на проекта е 30 951 630 лева.

Общо 700 млн. лева са неразплатените средства от община Бургас към строителни фирми, които изпълняват проекти с европейски средства. Общият размер на задълженията в цялата страна е 2 млрд. лева.