Пътуването с автобус от Бургас до Поморие става скъпо удоволстие. Снимка Авторът

Пътуването с автобус от Бургас до Поморие става скъпо удоволстие. Снимка Авторът

Заради тол системата, цената на билета за пътуване с автобус на общинския превозвач "Бургасбус" ЕООД от Бургас до Поморие става 4.00 лева, а от Бургас до Созопол - 5.00 лева. Новите цени на билета и на картите за междуселищния транспорт влязоха в сила от 1-ми март. Повишението бе отбелязано със съобщение, качено само в сайта на общинската фирма. Скокът, който е 13%, засяга всички пътници, които използват обществения транспорт по линии, които "Бургасбус" поддържа на територията на община Бургас, от Бургас до Атия, Батака, Българово, Брястовец, Камено, до селищата в общините Поморие и Созопол, до Ново паничарево и други. Става въпрос за 42 направления.

"Промените се налагат поради повишените цени на горива, електрическа енергия, резервни части, консумативи, пътни такси, застраховки и др. Настоящите стойности на превозните документи в междуселищния транспорт не са актуализирани от 2011 година", пише като мотиви за поскъпването в сайта на общинския превозвач. "И тол системата има значение, както и увеличението на минималната работна заполта няколко пъти през последните години", каза управителят на дружеството Петко Драгнев потърсен за коментар от репортер на "Черноморие".

Пътят от Бургас до Поморие в посока Варна е част от републиканската пътна мрежа. Същото се отнася и за пътя до Черноморец, Созопол, Ново паничарево. Автобусите, които изпълняват курсове до Маринка, Твърдица, Извор, Крушевец пътуват по участък от републиканската мрежа и по международния път за Турция. 

Ден, след катко влязоха в сила новите цени на билети и карти, от "Бургасбус" свалиха ценоразписа със старите суми. Така напрактика се виждат само новите. Сред засегнатите са живеещите в селата в община Бургас - Твърдица, Маринка, Извор и други. Цената на билета при тях почти е равна на цената на билета до Поморие. След увеличението билетът от автогара "Запад" до Твърдица (разстоянието е около 18 км. в едната посока б.а.) става 3.10 лева. От 1-ви март пътуващите от Бургас до Поморие (около 22 км. б.а.) ще плащат по 3.50 лева, ако слизат в квартала и по 4.00 лева, ако пътуват до центъра. 4.00 лева е и новата цена на билета от Бургас до Черноморец, а до Созопол тя бе завишена на 5.00 лева. 

Увеличение има и при месечните карти. Редовна карта до Поморие - квартала вече струва 120 лева, за пенсионери и учащи - 96 лева, до Поморие - центъра - редовна карта - 140 лева, за пенсионери и учащи - 112 лева. Месечната редовна карта до Созопол стана 150 лева, за пенсионери и учащи - 120 лева, а до Черноморец - 110 лева за редовна карта и 90 лева за пенсионери и учащи.