Голяма част от бургаските заведения са готови да отворят днес. Снимки Авторът

Голяма част от бургаските заведения са готови да отворят днес. Снимки Авторът

Заведенията в цялата стрна отварят днес 52 дни, след останаха затворени след въвеждане на извънредното положение на 13-ти март във връзка с разпространението на корона вирусната инфекция в страната.

Решението за отваряне на терасите и откритите площи на ресторанти, заведения, кафетерии, сладкарници бе взето от правителството, а заповедта за това бе издадена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на 3-ти май.

Работещите в заведенията с маски, на маса не повече от четирима клиенти

Строгите мерки в заповедта разбуниха бранша. Собствениците възнегодуваха срещи разстоянието от 2,5 метра между масите. Според тях, това съществено ограничавало възможностите за работа, а потърпевши са предимно малките заведения, които разполагат и с неголям брой маси.

Реакцията на бранша доведе и до втора заповед на министър Ананиев два дни, след като издаде първата.

Министърът на здравеопазването актуализира заповедта си, с която от днес, 6-ти май, на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки.

В актуализираната заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра. Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.

С новата заповед е актуализирано и разстоянието между чадърите в самостоятелни плувни комплекси и басейни. Разстоянието между два чадъра, измерено от центъра на чадърите, в площите на открито около басейните, трябва да бъде най-малко 5 метра.

С издадената днес заповед се допускат и посещенията на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

Заповедта може да видите тук

Галерия