Инициативата е част от мерките на Община Бургас за превенция срещу разпространението на COVID 19 в региона

Инициативата е част от мерките на Община Бургас за превенция срещу разпространението на COVID 19 в региона

Здравни медиатори от няколко дни извършват превантивна дейност срещу появата и разпространението на коронавирус сред компактните малцинствени групи в бургаските квартали "Горно Езерово", "Победа" и други райони в общината.

Инициативата е част от мерките на Община Бургас за превенция срещу разпространението на COVID 19 в региона.

Специалистите провеждат информационни кампании, които имат за цел да повишат здравната култура на хората от различните общности. Медиаторите разпространяват сред хората информационни материали, в които са описани правилата за предпазване от зараза с коронавирус. Акцент в кампанията е и подобряването на хигиенните навици на всеки един човек от общността.

Няколко вида листовки и плакати ще бъдат разпространявани в местата с компактни групи от ромско население за ограничаване на възможността от разпространение на инфекцията от коронавирус. Материалите сдържат информация на достъпен език, придружена с подходящи илюстрации.

Здравните медиатори са добре познати в общностите, тъй като работят с тях от години. Те имат необходимите езикови познания, за да контактуват с лица, които трудно комуникират на български език.

Превантивната дейност включва още даване на консултации по телефон. Здравните медиатори, които осъществяват тази дейност са:

Нигяр Гънгърлак - 0896 599 278;

Красимир Бръмбаров - 0876 656 555;

Стефан Коларов - 0896 821 596;

Миглена Андреева - 0893 908 549;

Захари Атанасов - областен координатор - 0893 347 295.