Първата фаза на васкинацията обхвана медицинския персонал. Снимка Архив Черноморие-бг

Първата фаза на васкинацията обхвана медицинския персонал. Снимка Архив Черноморие-бг

Реалистично е от края на февруари да започнем с 4 фаза на ваксинирането. Това стана ясно от думите за здравния министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Оперативния щаб.

"През февруари по предварителни данни, потвърдени от производителя на третата ваксина, ще получим около 260 000 дози, които са достатъчни за ваксинирането на 130 000 души. Паралелно вървят доставките и на първите две ваксини. Можем да си позволим да стартираме четвърта фаза", заяви Ангелов.

"До момента ЕК е сключила 6 договора с производителите на ваксини. С 5 от тях има заявени количества. България е заявила 12 милиона дози. Очаква се да ни уведомят кога да заявим количество от 6-ия производител, от който обема е още 4 милиони дози. Така общото количество ще стане 16 милиона дози. Предстои и сключване на договор със седма компания, при която имаме още около 1,5 милиона дози възможност за заявка. Което означава, че страната ни ще разполага с около 18 милиона дози", обясни изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

Председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов посъветва хората да се обърнат към личните си лекари, за да стане ясно поне колко искат да са ваксинирани. "Да се видят заболяванията и да се изготви съответния алгоритъм", обясни д-р Брънзалов.

В момента само 3 области са в червената зона по заболеваемост от COVID-19. Това са Враца, Кюстендил и Плевен. В оранжевата зона са 19 области. За пръв път 6 области – Велико Търново, Габрово, Монтана, Смолян Разград и Търговище, са в групата с жълт цвят. Най-ниска е заболеваемостта в Търговище, най-висока - в Кюстендил. Така здравните власти отново отчетоха положителни данни за разпространението на COVID-19. у нас 

"Ситуацията до момента ни дава увереност, че мерките са дали резултат и вървим по правилния път", заяви проф. Ангелов.