Жители на Стария Несебър искат общината да проучи културните ценности на жителите на Стария град. Представители на гражданското сдружение "Старият Несебър" се срещнаха днес с кмета Николай Димитров, за да го запознаят с решенията взети на събранието. Едно от тях е общинската администрация да предприеме действия съгласно чл. 57, ал. 1, т. 2 от Закона за културното наследство за издирване и изучаване на недвижими културни ценности на територията на града, с изключение на археологическите. Според този текст от закона тези дейностите се извършват от НИНКН, научни организации, висши училища, музеи, физически и юридически лица въз основа ежегодни териториални програми, утвърдени от министъра на културата, или по предложения на общинските органи, областните управители, физически и юридически лица.

 

При възникване на такава необходимост и при наличието на съответните финансови средства, такова изследване е възможно, стана ясно на срещата днес.

Друго решение на Общото събрание също бе акцент в разговора, а именно - искане за изготвяне на ПУП на архитектурно-градоустройствения резерват "Странинен Несебър" при нормативи за височина максисмум до 9 метра в районите, където това е допустимо. Присъстващите бяха осведомени, че на този етап ПУП е невъзможно да бъде изготвен, преди да влезе в сила "Единен план за опазване и управление на Стария Несебър", който се очаква  да бъде приет до 2012 г. Едва, когато бъде готов планът, ще може да се изготви и ПУП, съобразен с държавните изисквания.

На днешната среща бе показана гражданска активност и загриженост за бъдещето на Несебър и от двете страни. Всъщност представители на гражданското сдружение "Старият Несебър" и жителите на старинния град изпозваха законовото си право на участие в държавната власт и местното самоуправление чрез формиране на Общо събрание и вземане на решения, продължавайки конструктивния диалог с общинска администрация. От своя страна кметът Николай Димитров подчерта, че Община Несебър е институция, която е готова заедно със своите граждани да търси най-добрите перпективи за развитие на един от най-древните и най-актрактивни градове по Черноморието.