DSC_5031

DSC_5031

Златко Димитров: Трябва да избягаме от визията на курорт за секс и алкохол

на активния сезон между Съюза на собствениците и "Слънчев бряг" АД. Защо се стигна до тук?

- Не мога да преценя големината на скандалите, защото от години съм в Слънчев бряг и винаги тук винаги е имало скандали. Може би вие имате по-добра преценка за размера на скандалите в началото на този сезон. Катализаторът на на проблемите е проблемът с инфраструктурата и т.нар. инфраструктурна такса. Ние като ново управление на Слънчев бряг дойхме с ясното желание да променим визията на Слънчев бряг и ревизия на старото управление. По-голямата част от хотелиерите може би очакваха, че с идването си ние ще прекратим и т.нар. дела по инфраструктурните такси и ще предприемем стъпки от отказване на плащането на инфраструктурните такси. За съжаление ние нямаме тези правомощия сами да вземем това решение. Тук става въпрос за приватизационни договори с ясни клаузи и ние като управление на комплекса сме длъжни да спазваме клаузите по тези договори. Преди да изпратим писмата със съответните суми, които дължат хотелиерите, решихме да подходим по нов начин - да представим една действителна план сметка на разходите, които са необходими за поддръжката на инфраструктурата и в тази план сметка са включени действителни разходи и те са насочени за видеонаблюдение, контролен режим, озеленяване - разходи свързани с поддръжката на инфраструктурата. Нашата план сметка включва тези пера по приватизационните договори, които са действащи.

- Защо тогава Съюзът на собствениците реагира така остро и не иска да плаща такса, която очевидно по закон са длъжни да плащат?

- Защото може би те се чувстват ощетени от гледна точка на две неща - плащат едни пари на община Несебър, които считат, че препокриват това, което ние правим в момента и община Несебър по никакъв начин не връща пари в Слънчев бряг за инфраструктура. Другото, което е дразнител за тях е, че тази инфраструктурна такса е насочена само към хотелиери, които имат приватизационни договори. Истината е, че в Слънчев бряг оперират доста други фирми, които по никакъв начин не са задължени за плащат тази такса към акционерното дружество.

Ние подходихме към един по-справедлив начин. При определянето на тази план сметка си направихме труда да изискаме от община Несебър цялата разгъната площ за зона "Изток" за хотелите и законните обекти и разходите, които придвиждаме за туристическия сезон и поддръжката на инфраструктурата ги разделихме на разгъната площ, а не само върху хотели, които имат приватизационни договори. Нашето желание е всички, които оперират в зона "Изток" на Слънчев бряг да плащат тази инфраструктурна такса. Защото курортния комплекс е нещо различно от едно обикновено селище. Иска акумулиране на повече средства за почистване и запазване на спокойствието на туристите.

- Защо зона "Запад" е извън това деление и хотелиерите и собственици на търговски обекти там не плащат тази такса?

- Зона "Запад" си е развитие на община Несебър приравнено към зона "Изток". Ние отговаряме само за зона "Изток", защото държавната собственост е само върху тази зона. Другата зона е проблем на община Несебър. Това е един микрокомплекс, който се развива като придатък на курортния комплекс, обгръща го. Така че ние нямаме влияние и лостове, по които да контролираме или да изискваме нещо от тази зона.

- Преди време вие изразихте едно предположение, че проблемът на Слънчев бряг ще бъде решен със създаването на едно селищно образование. Водени ли са вече разговори в тази посока?

- Водени са тези разговори с министерството на енергетиката и туризма и не само. Преди да предложим план сметката на Съюза на собствениците, с тях имахме много добър диалог. Правили сме много срещи с тях и те бяха напълно запознати с нашите действие като започнем от контролния режим и стигнем до режима за зареждане на хотели и обекти. Проблемът възникна, когато бяхме готови с план сметката. Тогава бяха водени разговори и за това селищно образование. Не става въпрос за община. Нашата идея е курортния комплекс да получи дефиниция за национален курортен комплекс в истинския смисъл на думата, който да се отрази в закона за туризма и за административно деление на територията, където ясно да се обособи този курортен комплекс със задължения и правила. След като имаме дефиниция за курортен комплекс, нашето желание е да бъде премахнат член 56 от ЗУТ, така че всички които са си изпълнили параметрите да нямат право да поставят такива временни обекти. И тази идея бе коментирана със Съюза на собствениците, нищо че сега те се опитват да си препишат заслугите за нея. Другата идея, която сме обсъждали е този курортен данък, който се плаща към община Несебър да отпадне и да стане централен - платим към държавния бюджет. Така ние да не представяме тази план сметка на Съюза на собствениците, а на Министерството на финансите и по нея те да връщат парите за инфраструктура - целево.

- Какъв е процентът на собственици на хотели, ресторанти и търговски обекти, които вече са си платили тази такса?

- Непрекъснато има хора, които идват и преговарят и плащат. Има хора, които са си платили. Срещу други сме спечелили делата и чакаме да си платят.

- Между тях има ли и членове на Съюза на собствениците?

- Предполагам, че има но не съм влизал в такива детайли.

- Кой тогава има реална сметка да продължават тези разногласия и да не се плащат данъци, такси и да има непрекъснат конфликт от една страна общината, от друга вие, от трета - Съюза на собствениците?

- Предполагам, че такъв интерес имат тези, които оперират с тези търговски обекти. Съюзът на собствениците декрарира, че по улиците на Слънчев бряг има 500 млн. лева. Тези пари не са наши. Те влизат някъде и аз не знам, къде и искам компетентните органи да изкарат тези пари. Ние имаме основно задължение да чистим алеите от тези търговци, за да може туристите да се движат спокойно. Както виждате има напредък и той е свързан главно с премахването на ришките и голф количките, със създаването на някакъв режим. Не мога да разбера, когато казват, че нямаме право и казват: Искаме ред, но вие не сте хората. Община Несебър ли ще създаде този ред? И има ли капацитетът да го създаде при положение, че и в момента има лостовете за това?

- В това бъдещо селищно образование ще бъде ли включена зона "Запад" или тя си остава към община Несебър?

- На този етап не коментираме "Слънчев бряг - Запад", защото държавата няма собственост там. По тази логика ще трябва да стигнем и до Свети Влас, защото и там има хотели. Тази зона си е изключителна общинска собственост и там не съществува проблемът с инфраструктурата, какъвто е в "Слънчев бряг Изток". По принцип собствеността е ясна и общината се грижи за зона "Запад".

- Как върви сезонът в Слънчев бряг?

- Тръгна вяло, но мисля че комплексът е добре запълнен с туристи.

- Какъв ръст на увеличение на туристи очаквате?

- За съжаление не мога да ви отговаря на въпроса. Преди се водеше статистика и се знаеше каква е легловата база. Сега това не се знае. Не се знае и какъв е ръстът на туристит, защото никой не води такава статистика.

- Т.е. ние не знаем реално, колко са туристите в най-големия ни курортен комплекс?

- Може само да се предполага. Няма ясни показатели, няма организация, която да събира такава информация и да направи ясен анализ има ли увеличение на туристо потока или има намаление. Подхвърлят се едни 8-10%, но това са извадки.

- От миналата година се заговори сериозно, че Слънчев бряг е дестинация за алкохолен туризъм. Туроператори предлагат като услуга рейд по заведенията с такава цел. Вие самите се опитахте да изградите правила за плащане на такси. Каква е организацията?

- Продължават тези турове. Истината е, че до миналата година те се организираха и никой не ги контролираше. Това бяха групи от по 400-500 души, които се движеха из курортния комплекс и затормозяваха движениет, вдигаха шум, влизаха в нерегламентирани заведения и категоризацията им не отговаря за броя посетители. Нашата идея е не да печелим пари от това мероприятие, а да създадем правила за провеждането му. За един тур от 150 човека се плаща такса от 40 лева. Искахме фирмите да се легализират и да излязат на светло и полицията да ги контролира. Да имат определени маршрути със заведенията, през които ще се преминава.

- През последните години визията на Слънчев бряг като семеен курорт се променя. Каква искате да бъде визията на курорта в бъдеще?

- Искаме да бъде спокоен и чист курорт, да има облика на курортен комплекс, а не на бит пазар.

Променяйки визията в определена посока ще се промени и категорията на туристите, които идват тук. Слънчев бряг е тръгнал от семеен курорт за хора с  малки деца. Не можем да избегнем това, че сме курорт за младежки туризъм. Ще променим облика му, когато премахнем нещата, които са негативни - огромния брай заведения, липсата на плаж - достъпен и спокоен, премахването на всякакви криминални престъпления, проституция, Трябва да избегнем от визията на курорт за секс и алхокол. Трябва да се ограничи броя на заведенията и да има условия за разходка и тишина. Това се постига чрез ограничаване на сергиите, на отворените шумни заведения, които бълват шум и алкохол.