"Жреци на музите" събира таланти в Царево

Той ще предложи на публиката по Южното Черноморие незабравими мигове с младите таланти на България и гостите от Русия и Франция. Фестивалът се организира от сдружение "Темп арт" и Община Царево под патронажа на посланика на Руската федерация в България Юрий Николаевич Исаков. Своята подкрепа за артфорума изразиха и Руският културно-информационен център в България, Българската асоциация на аматьорските театри, както и много творчески сдружения и организации. Организаторите очакват около 300 участници от 8 български града - София, Враца, Ямбол, Пловдив, Стара Загора, Кнежа, Перник, Царево. Общо 23 творчески формации и самодейни колективи, както и 15 индивидуални изпълнители, ще се включат във фестивала. Отново ще бъде спазено обещанието на морските сцени да бъдат представени всички видове изкуства – театър, кино, изобразително изкуство, фотография, балет, народни танци, солови и групови музикални изпълнения.

 

И тази година фестивалът няма да има състезателен характер и ще даде възможност на всеки участник или група да демонстрират талант, без каквито и да е притеснения за призови места и съревнование. Организаторите са оставили преценката на публиката по Южното Черноморие, която вече пета година оценява подобаващо младите жреци на музите. Фестивалът запазва своята "пътуваща" форма, като няма да се ограничи върху една, а ще се проведе  на 7  сцени – Царево, Китен, Лозенец, Приморско, Ахтопол, Синеморец, Варвара. Така жителите и гостите на всяко от тези прекрасни кътчета на България ще имат възможността да видят и чуят изпълненията на участниците, защото фестивалът идва при тях в буквалния смисъл на думата. В рамките на артсъбитието всяка вечер под открито небе ще се провеждат концерти, спектакли, пърформанси, презентации и хепънинги, фото и арт изложби.

Петото издание на "Жреци на музите" е доказателство за това, че изкуство в България може да има, че самодейността и младите таланти не са забравени, че всеки млад артист заслужава своята среща с публиката, а българската публика има нужда от чистото младежко изкуство. Организаторите са убедени,че въпреки кризата в страната ни, когато се закриват и сливат  театри и оперни състави, когато културата и изкуството, особено във вида на младежките самодейни формации, съвсем не е приоритет на държавата, младите хора на България трябва да оцелеят духовно.

Защото тяхното изкуство  е по-важно от инфлацията, стагнацията или конюнктурата в момента, по-важно от "изгодата" и "печалбата". Печалбата е нематериална, и това го знае всеки, който прави култура в България, категорични са артдиректорът на фестивала и режисьор Георги Врабчев и мениджърът Михаил Стегарев.

Така, благодарение на техните почти донкихотовски усилия, както и на непресъхващия ентусизъм на стотиците даровити деца, фестивалът "Жреци на музите" се утвърди като значимо събитие на културната карта не само на България, но и в европейски мащаб.