Анита Доганова излиза в зрелищна битка

Анита Доганова излиза в зрелищна битка

Зрелищен двубой се задава на 2 август в гала вечер в Свети Влас. Срещата в клетката между най-добрите ни ММА състезателките се организира от веригата "Maxglight". Анита Доганова ще застане срещу Александра Тончева след две победи в професионалния ММА. Бижу, което впечатлява със своята женственост, Анита е истински войн в клетката. Родена е на 21-и декември 1989 г. в София. По професия е учителка в детска градина  – работа, която ежедневно й напомня за истински важните неща в живота – да имаш сетивността да празнуваш първата си рисунка с тебешир катонаграждаване с олимпийски медал,да прегръщаш без повод и да гледаш на всичко, което те заобикаля, като на дар. "С децата съм по-скоро приятел, отколкото строг авторитет. Ако не споделяш тяхното пламъче и не трептите на една забавна честота, няма как да имате диалог и да се случат нещата", казва Анита. С бойните спортове се среща, когато е на 18. И те се превръщат в новата й страст.

"Смесените бойни изкуства са комплексен спорти изискват изключително много работа във всеки един аспект на играта - в стойка, на земя. За да си добър, трябват упоритост и постоянство, категорична е Анита. - В България е много трудно за жените да се развиват в този спорт, просто защото сме прекалено малко. Единственият ни шанс е да търсим изяви в чужбина, но повечето чужди вериги те търсят една или две седмици преди самата среща и е много трудно за такъв кратък период да "влезеш" в активна състезателна форма.Срещата на 2 август няма да е никак лесна и подготовката върви отлично - с тренировки по два пъти на ден, кръгови тренировки, крос, спринтове, спаринги. Работим върху изградена стратегия срещу съперника".

Историята на професионалните женски битки започва в САЩ през 1876 година. Историческият двубой е настъпил между Нел Саундърс (Nell Saunders) и Роуз Харленд (Rose Harland). Въпреки това, щата Невада издава първия лиценз за провеждането на женски боксови мачове чак през 1975 година. Той е бил издаден от Каролин Свендсен (Caroline Svendsen). Всъщност, женският бокс е трябвало да дочака настъпването на 1996 г., когато Кристи Мартин (Christy Martin) е сразила Дейрдре Гогарти (Deirdre Gogarty). Този мач официално е бил признат за първия съвременен професионален женски бокс в САЩ.

Днес професионалните женски битки са една от най-популярните форми на забавление. През 2012 г. битката в лека категория между жените Ронда Раузи (Ronda Rousey) и Лиз Кармуш (Liz Carmouche) събира 450 000 платени посещения на „UFC 157″. Това количество посещения надвишава това на мачовете с участието на Андерсън Силва (Anderson Silva), Жорж Сен Пиер (George St-Pierre) и други мъже шампиони.

Галерия